Uber ustavlja aktivnosti na Madžarskem

Avtor Maruša Žibert — 16.07.2016
Komentiraj!
Uber se je odločil za začasno prekinitev aktivnosti na Madžarskem, potem ko je njegova storitev Uber X naletela na številne zakonodajne ovire. Na Madžarskem je ameriška storitev sprožila val protestov, ki so jih sicer vajeni že od drugod. Storitev bo (začasno) ugasnila 24. julija.
Uber ustavlja aktivnosti na Madžarskem

Uber je tudi na Madžarskem naletel na (pre)hudo zakonodajno oviro (Vir slike: YouTube).

Samo v Budimpešti je Uberjevo storitev uporabljalo več kot 160 tisoč uporabnikov, ki jim je storitev nudilo okoli 1.200 voznikov. Štiri od desetih voženj so naročili tujci, večina strank pa je bila starih od 20 do 35 let. V naši severovzhodni sosedi je bila storitev na voljo zadnjih 18 mesecev, zato je bila odločitev še toliko težja, so sporočili iz podjetja. Podjetje sicer ne bo fizično zapustilo Madžarske. Na težave je naletel v ZDA, Italiji, Španiji, Nemčiji in še bi lahko naštevali.

Vsaka ima svojo taktiko

Vsaka vlada, ki je usmerjena proti Uberju, izbere svojo taktiko za spopad s to ameriško storitvijo. Francija je ekipi naložila skoraj milijon dolarjev kazni, a madžarske oblasti so se tega boja lotile še bolj ostro. Tako ostro, da se je ekipa raje odločila za suspenz svojih aktivnosti. Madžarski parlament je junija letos sprejel nov zakon, ki dovoljuje madžarskim oblastem onemogočiti dostop do aplikacij kot tudi kaznovati vse tiste, ki oglašujejo nezakonite dispečerske storitve. To pomeni, da Uberjevi partnerji na Madžarskem, teh je 1.200, po novem zakonu ne morejo več opravljati storitve. Uber sicer vztraja, da gre za zgolj začasen ukrep, in že razmišlja o ponovni obuditvi ponudbe.

Pristojno madžarsko ministrstvo je sporočilo, da se je Uber raje odločil za odhod, kot pa da bi se prilagodil razmeram in deloval zakonito. Vlada podpira inovativne rešitve, a mora poskrbeti, da novi igralci delujejo znotraj zakona in plačujejo davke enakovredno kot ostali, so še dodali.

Vstop na afriško celino

Uber se medtem širi po drugih državah. Pred kratkim smo pisali, da širi svojo mrežo na sosednjem Hrvaškem, vstopa pa tudi na afriški trg. Južnoafriška republika, Tanzanija in Kenija naj bi bile prve države, ki se bodo znašle na zemljevidu širitve.

Uber je eden najbolj vrednih startupov, vreden je vsaj 50 milijard dolarjev. Svojo storitev je prinesel v več kot 50 držav sveta, med njimi tudi v 21 držav Evropske unije.

shranjeno pod: ,
Prijavi se na e-novice!