Uberjevi vozniki zaslužijo več kot vozniki taksijev

Dočakali smo prvo poročilo s strani podjetja, ki uspešno vodi aplikacijo Uber. Kdo so njihovi vozniki in koliko zaslužijo? Zakaj so profesionalni vozniki tako nastrojeni proti njim? Kot je razvidno iz poročila, slednji zaslužijo tudi pol manj.
Uberjevi vozniki zaslužijo več kot vozniki taksijev

Pri Uberju vozi le 14 odstotkov žensk (Vir slike: YouTube).

Poročilo, ki ga je pred dnevi predstavilo vodstvo podjetja, je prvo z njihove strani. Poročilo razkriva marsikaj, tudi povprečen zaslužek Uberjega voznika. Ti v povprečju na uro zaslužijo 19 dolarjev, v New Yorku celo 30,35 dolarjev na uro, medtem ko njegovi profesionalni tekmeci, vozniki taksija, zaslužijo pol manj, 15,17 dolarjev na uro. Gre za največjo razliko v zaslužku v mestih, kjer je Uber prisoten. A v ta zaslužek niso všteti vsi stroški.

Številni so si z Uberjem povečali dohodek

Četrtina Uberjevih voznikov je starejša od 50 let, kar bi lahko povezali z dejstvom, da starejši težje dobijo zaposlitev, prevažanje potnikov pa jim predstavlja možnost za delo in preživetje. Tudi sicer se za »delo« pri Uberju ljudje odločajo v večji meri zaradi zaslužka. Kar 71 odstotkov njihovih voznikov je dejalo, da so si s tovrstnim delom povečali svoj dohodek, medtem ko je 11 odstotkov voznikov temu nasprotovalo.

Uberjevi vozniki predani svojemu delu

Večina vztraja s prevažanjem strank. Sedemdeset odstotkov voznikov, ki je začelo uporabljati Uber v prvi polovici 2013, še vedno aktivno vozi za Uber. Večina ostane zaradi fleksibilnih pogojev, ki jih nudi Uber. Tretjina voznikov bi bila tudi sicer, če Uberja ne bi bilo, vpetih v prevažanje strank, tako da lahko rečemo, da so Uberjevi vozniki predani svojemu delu. Incidenti, kot jih poznamo iz določenih mest po svetu, pa le mečejo slabo luč na vse ostale.

Voznic je še premalo

Večina voznikov je, nič kaj presenetljivo, moških. Žensk je le 14 odstotkov. Uber je imel decembra lani več kot 16 tisoč aktivnih voznikov na svoji platformi, njihovo število pa se predvsem v ZDA povečuje iz meseca v mesec. V zadnjem četrtletju lanskega leta je ameriškim voznikom izplačal več kot 650 milijonov dolarjev.

Raziskava, ki jo je opravila strateška skupina Benenson, je decembra 2014 zajela 601 Uberjevega voznika. Izprašali so ji v več kot 20 Uberjevih ameriških postojankah, vključno z New Yorkom, San Franciscom in Austinom. Vozniki so sodelovali povsem anonimno.

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje