Ukinja se obvezno članstvo v OZS

Vlada Republike Slovenije je podala predlog za ukinitev dosedanjega obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) oziroma uvedbo združevanja gospodarskih subjektov v OZS na prostovoljni osnovi.
Ukinja se obvezno članstvo v OZS

Ukinja se obvezno članstvo v OZS (Vir slike: sxc.hu)

Člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so na referendumu, ki je potekal 25. aprila 2012, odločali o usodi obveznega plačevanja članstva v OZS. Že dlje so se mnogi pritoževali nad obveznim plačevanjem članarine, češ, da storitev OZS sploh ne potrebujejo. Rezultati referenduma so pokazali, da se niti tretjina članov z obveznim članstvom ne strinja, zato so na gospodarskem ministrstvu že kmalu zatem napovedali spremembe.

Vlada je sedaj potrdila spremembo Obrtnega zakona, s katerim se ukinja dosedanje obvezno članstvo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in uvaja prostovoljno članstvo. Vlada želi z zakonom zagotoviti združevanje gospodarskih subjektov v OZS na prostovoljni ravni po vzoru režima članstva v Gospodarski zbornici Slovenije, ki je pred nekaj leti prešla iz obveznega k prostovoljnem članstvu. Predlog zakona določa, da dosedanji člani OZS ohranijo članstvo v zbornici ter, da imajo možnost iz zbornice izstopiti s 1.1.2013.

Predlog bo poleg tega zmanjšal število vstopnih pogojev za opravljanje obrtnih dejavnosti in zvečal konkurenčnost slovenskih obrtnikov.

Kako je bilo s plačevanjem članarine do sedaj?

Članarino so do sedaj morali plačevati člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije s statusom fizične ali pravne osebe, ki so opravljali pridobitno dejavnost v Republiki Sloveniji kot obrtno, obrti podobno ali domačo in umetnostno obrt, obrtne zadruge in oblike njihovega združevanja. Mogoča je bila tudi prostovoljna včlanitev v OZS.

Višino mesečne članarine je določal Obrtni zakon (Uradni list RS, št. 40/04-UPB1 in št. 102/ 07) in je znašala:

  • 10 EUR za osebno opravljanje dejavnosti domače in umetnostne obrti;
  • 20 EUR za s.p. in gospodarske družbe brez zaposlenih;
  • 30 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo do 3 zaposlene;
  • 40 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo od 3 do 10 zaposlenih;
  • 50 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo 10 in več zaposlenih.

Vir: MGRT in OZS

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje