Ukinja se obvezno članstvo v OZS

Vlada Republike Slovenije je podala predlog za ukinitev dosedanjega obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) oziroma uvedbo združevanja gospodarskih subjektov v OZS na prostovoljni osnovi.
Ukinja se obvezno članstvo v OZS

Ukinja se obvezno članstvo v OZS (Vir slike: sxc.hu)

Člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so na referendumu, ki je potekal 25. aprila 2012, odločali o usodi obveznega plačevanja članstva v OZS. Že dlje so se mnogi pritoževali nad obveznim plačevanjem članarine, češ, da storitev OZS sploh ne potrebujejo. Rezultati referenduma so pokazali, da se niti tretjina članov z obveznim članstvom ne strinja, zato so na gospodarskem ministrstvu že kmalu zatem napovedali spremembe.

Vlada je sedaj potrdila spremembo Obrtnega zakona, s katerim se ukinja dosedanje obvezno članstvo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in uvaja prostovoljno članstvo. Vlada želi z zakonom zagotoviti združevanje gospodarskih subjektov v OZS na prostovoljni ravni po vzoru režima članstva v Gospodarski zbornici Slovenije, ki je pred nekaj leti prešla iz obveznega k prostovoljnem članstvu. Predlog zakona določa, da dosedanji člani OZS ohranijo članstvo v zbornici ter, da imajo možnost iz zbornice izstopiti s 1.1.2013.

Predlog bo poleg tega zmanjšal število vstopnih pogojev za opravljanje obrtnih dejavnosti in zvečal konkurenčnost slovenskih obrtnikov.

Kako je bilo s plačevanjem članarine do sedaj?

Članarino so do sedaj morali plačevati člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije s statusom fizične ali pravne osebe, ki so opravljali pridobitno dejavnost v Republiki Sloveniji kot obrtno, obrti podobno ali domačo in umetnostno obrt, obrtne zadruge in oblike njihovega združevanja. Mogoča je bila tudi prostovoljna včlanitev v OZS.

Višino mesečne članarine je določal Obrtni zakon (Uradni list RS, št. 40/04-UPB1 in št. 102/ 07) in je znašala:

  • 10 EUR za osebno opravljanje dejavnosti domače in umetnostne obrti;
  • 20 EUR za s.p. in gospodarske družbe brez zaposlenih;
  • 30 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo do 3 zaposlene;
  • 40 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo od 3 do 10 zaposlenih;
  • 50 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo 10 in več zaposlenih.

Vir: MGRT in OZS

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje