Reportaža s predstavitve brskalnika Firefox 3

Avtor — 25.06.2008
Slovenija je ena od vodilnih na svetovni lestvici uporabe Firefoxa, saj ga uporablja skoraj 45 odstotkov slovenskih uporabnikov spleta.
Reportaža s predstavitve brskalnika Firefox 3

Firefox 3 je zunaj.

Posodobljeni Firefox 3 je najbolj priljubljen odprtokodni spletni brskalnik, izšel pa je 17. junija 2008 ob 19. uri po lokalnem času. Multimedijski center Kiberpipa in Društvo študentov informatike sta ob podpori Mozille in sponzorjev, 24. 6. 2008 pripravila celodnevni dogodek, ki je obeležil to prelomnico.

V prvih 24 urah odkar je bila na voljo nova različica Firefoxa, so zabeležili 1,6 milijona prenosov, zadnji dan prenosa pa je številka dosegla vrtoglavih 8,3 milijone prenosov. S tem osebnim rekordom se želi Mozilla vpisati tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

Po besedah Tristana Nita, predsednika Mozilla Europe, Mozilla poskuša prispevati k spletu in prepustiti uporabniku možnost izbire pri svojem brskanju.

Glavni Microsoftov tekmec se zaveda, da nikoli ne bo imel tolikšnega dometa, kot ga ima Explorer, vendar Mozillin cilj ni speljati tega mesta Microsoftu, ampak narediti splet uporabniku bolj prijazen. Firefox je preveden v 48 svetovnih jezikov, kar je izjemen dosežek.

Odprtokodni projekt, pri katerem sodeluje mnogo ljudi, ki jim cilj ni le denar, ampak imajo v mislih uporabnika, je zgodba o uspehu, ki bo zagotovo presenečala tudi v prihodnosti.