Uspešni ljudje ne bodo nikoli rekli …

Želite biti uspešni. Veliko napora vlagate v delo, pridobivanje novih znanj, pa vendar vam ne uspe. Morda pa razlog tiči v vaših izrečenih besedah. Vse, kar govorite v pisarni, vpliva na vašo nadaljnjo kariero. Poglejmo, kaj vas lahko pokoplje.
uspesni-ljudje-ne-bodo-nikoli-izrekli

Česa uspešni ljudje ne bodo nikoli rekli?

To ni zapisano v mojem življenjepisu

Ko sprejmete novo službo, imate dobro predstavo o svojih zadolžitvah. Skozi mesece in leta se privadite na svoje delo, vmes pa se vaša vloga poveča, tudi spremeni. Nekatere spremembe so dobre, kdaj pa si želite, da bi prišel tudi bolj sproščeni čas. Ko vam nadrejeni dodeli novo zadolžitev, je na vas, da jo sprejmete odprtih rok. Ne zavračajte priložnosti novih zadolžitev.

Pogovorite se s svojim nadrejenim o novostih. Podroben pogovor o vašem delovnem mestu v podjetju je dobra priložnost, da izpostavite svoja znanja in izkušnje, ki ste jih navedli v svojem življenjepisu. Morda se dogovorite za alternativno pot za doseganje enakega cilja. Ne glede na to, kakšen pritisk ustvarja nova vloga – poudarjanje, da to ni vaše področje, vas bo prikazalo le v slabi luči. Kot lenega in nemotiviranega delavca.

Tega ne morem narediti

Če boste odnehali, boste videti le kot človek, ki ne zna dokončati stvari. Takšni (večinoma) ne napredujejo na delovnih mestih. Namesto da opustite projekt v celoti, preglejte in pokažite, kaj ste dosegli. Vaši nadrejeni bodo dobili občutek, da se trudite, obenem pa vam bodo pri težavah raje prisluhnili. Če ponudite rešitev namesto da opustite projekt, boste postali pomemben člen ekipe.

To ni moja krivda

Nihče ne želi delati z osebo, ki ne zna sprejeti odgovornosti za svoja dejanja. Le vprašanje časa je, kdaj bo ta oseba zvalila krivdo tudi na vas. Prevzemite odgovornost za svoja dejanja in ne valite krivde na druge. Priznavanje napak pokaže, kakšen karakter ste in visoko sposobnost učenja in rasti ob problemih. Kazanje s prstom na druge le pokaže, da se niste pripravljeni učiti iz svojih napak.

To bo vzelo le eno minuto časa

Razen, če vam nekaj res ne bo vzelo le minute časa, ne obljubljajte preveč. S tem boste pokazali tudi, da podcenjujete svoje napore.

Ne potrebujem pomoči

Želja, postati oseba, ki vse naredi sama, in je pravi heroj za podjetje, vas ne bo pripeljala na želeno mesto. Za vaš uspeh in uspeh podjetja je še kako pomembno skupinsko delo. Sposobnost opravljanja dela v ekipi vas lahko ponese do mesta vodje ekipe, do takšne pozicije pa ne boste prišli, če boste odklanjali pomoč drugih.

To ni pravično

Življenje ni pravično, podobno pa se vam bo dogajalo tudi v karieri. Izogibajte se pritoževanju nad dejanskim stanjem, poglejte, kako lahko ovire spremenite sebi v prid. Iskanje rešitve v vašem poslovnem življenju je vedno bolj dobrodošlo kot pa nenehno pritoževanje.

Tako sem vedno delal/a

Delati stvari na en in isti način ni pravi način poslovanja. Ozrite se naokoli, povprašajte druga podjetja, kako so se privadila na nove sisteme. To vam lahko pomaga tudi pri izboljšanju poslovnih rezultatov, saj trg zahteva nenehne prilagoditve. Je tudi edini način, da preživite. Ni vam treba postati suženj trendov, a ne zatiskajte si oči pred spremembami in novostmi. Pridite na plan s kreativno idejo za reševanje problema, ki je pred vami.

Vsi, ki so uspešni, se zavzeto izogibajo zgornjim stavkom. Pred seboj imajo jasen cilj, ki ga lahko uresničijo le ob nenehnem učenju (iz lastnih napak), poslušanju drugih in timskem delu.

Avtor članka je Ilya Pozin, ustanovitelj Pluto.tv, Open Me in Ciplex.

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje