Pot do lastnega podjetja

Avtor Maja Borštnik — 18.09.2008
Komentiraj!
Gospodarstvo mnogih držav bi se lahko ob spremembi nekaterih zakonov hitro izboljšalo. Že z ukinitvijo davkov za majhna podjetja z do 25 zaposlenimi bi se število podjetij hitro povečalo. Brezposelni bi dobili delo, perspektivne ideje bi se uresničile, najboljši inovatorji pa bi dobili priložnost, da se dokažejo.
Pot do lastnega podjetja

Pot do lastnega podjetja bi lahko bila lažja.

Ustanovitev lastnega podjetja je želja mnogih, a se večina ljudi prestraši, ko uvidijo, da vse le ni tako preprosto kot kaže na prvi pogled. Overjanje pogodb, davčne obveze, pridobivanje potrebnih licenc in ostale podrobnosti so zanje prevelik zalogaj. Zagotoviti si morajo tudi zanesljivega pravnika, kar jih drago stane, poleg tega pa morajo biti zelo previdni, saj vsi odvetniki niso vredni zaupanja in se lahko z njimi zelo hitro opečejo. Ne zgodi se namreč redko, da nesojeni podjetnik ostane brez denarja, si nakoplje tožbe ali pa ga celo strpajo v zapor, vse to le zato, ker je zaupal napačni osebi. Seveda je poleg vsega naštetega za zagon podjetja potreben še ogromen začetni kapital.

Povsem druga pesem je ustanovitev spletnega podjetja. Tu je vse zelo preprosto, saj je potrebna le dobra spletna stran, primerno oglaševanje in dovolj velik obisk. Vse to brez napornega pridobivanja dovoljenj, davčnih obvez in v zelo kratkem času. Če pa se ideja ne obnese, so podjetniki izgubili le nekaj časa in nič drugega. Število spletnih podjetij najbrž prav zaradi majhnega tveganja in preprostega začetka zelo hitro raste.

Kljub temu, da bi morala ustanovitev spletnega podjetja po pravilih potekati na enak način kot ustanovitev "pravega" podjetja, pa skoraj nikoli ni tako. Spletna podjetja ponavadi začnejo uradno delovati, s tem pa tudi plačevati davke, šele potem, ko se dovolj razvijejo in postanejo uspešna.Vir: Blog Maverick

Prijavi se na e-novice!