Ustanovitev podjetja v Avstriji

Avtor ursa — 15.09.2009
Komentiraj!
Ste kdaj razmišljali o ustanovitvi podjetja v tujini, morda v kateri izmed naših sosed? To možnost med drugim ponuja Avstrija, ki tujim državljanom omogoča ustanovitev ali nakup podjetja ter prevzem vodilnih položajev, pri tem pa ponuja številne subvencije in davčne prednosti.
Ustanovitev podjetja v Avstriji

Podjetje lahko ustanovite tudi v Avstriji (Vir: propertyweek.com).

Če razmišljate o ustanovitvi podjetja v Avstriji, je za začetek dobro spoznati gospodarske in druge značilnosti države. Avstrija spada med najbogatejše države v EU, privlačna pa je tudi zaradi svoje lege, raziskovalno-razvojne infrastrukture, stabilnih političnih in socialnih razmer ter kakovostne infrastrukture. Mednarodnim vlagateljem ponuja neomejen dostop do avstrijskega finančnega trga, poleg tega pa spada med cenovno ugodnejše lokacije, saj je pisarno na Dunaju mogoče najeti za okoli 328 evrov/m² na leto, cene zemljišč pa se odvisno od regije gibljejo med 11 in 380 evrov/m².

Avstrijski pravni okvir je večinoma skladen z normativami EU, pravo trgovskih družb pa omogoča ustanovitev različnih oblik družb, ki se delijo na kapitalske (družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), delniška družba (d.d.), evropska družba ali Societas Europea (SE)) in osebne družbe (odprta družba (o.d.), komanditna družba (k.d.), tihi partner, civilnopravna družba) in se med seboj razlikujejo po davčnih in pravnih pogojih poslovanja. Avstrijska gospodarska struktura sestoji večinoma iz malih in srednje velikih podjetij, najpogostejša oblika družbe pa je d.o.o.

Avstrija tujim vlagateljem ponuja tudi program subvencioniranja v obliki subvencij za mala in srednje velika podjetja, ustanovitev podjetja, raziskave in razvoj ter investicijske in tehnološke subvencije.

V primerjavi s Slovenijo, ki spada med najbolj obdavčene države sveta, pa Avstrija ponuja tudi davčne prednosti. Z enotno 25 odstotno davčno stopnjo na dohodke pravnih oseb, progresivno davčno stopnjo na dohodke fizičnih oseb v razponu od 0 do 50 odstotkov ter odsotnostjo obrtnega davka in davka na premoženje spada med podjetjem najbolj prijazne evropske države.

 

Vir: AustrianTrade.org

shranjeno pod:
Prijavi se na e-novice!