Ustvarjalnik le še danes išče mentorje za novo šolsko leto

Avtor — 18.08.2016
Ustvarjalnik je mreža podjetniških krožkov, ki potekajo na srednjih šolah. Na njih se srečujejo dijaki enkrat tedensko po pouku in ob podpori mentorja - mladega podjetnika razvijajo svojo prvo poslovno idejo.
Ustvarjalnik le še danes išče mentorje za novo šolsko leto

Ustvarjalnik le še danes išče mentorje za novo šolsko leto

Ustvarjalnik se s krožki za dijake ukvarja že šest let. Ker se širi ne le po Sloveniji, temveč tudi drugod po Evropi, išče nove podjetnike, ki bi se pridružili njihovi mentorski ekipi. Program, kateremu sledijo Ustvarjalnikovi mentorji, dijake vodi od prvih korakov podjetniškega razmišljanja do izvedbe lastnega posla ter zaslužka prvih evrov in predstavitve svojih dosežkov na tekmovanju ob zaključku leta. 

Mentorji so mladi podjetniki, ki imajo za sabo že nekaj podjetniških izkušenj

Z dijaki se srečujejo enkrat tedensko po dve šolski uri. Pri delu sledijo preizkušenemu učnemu načrtu, ki vsebuje konkretne praktične izzive mehkih veščin, ki jih morajo dijaki izpolniti na določenem srečanju. Vsi izzivi so že vnaprej pripravljeni, tako da se mentor na samih srečanjih lahko osredotoči izključno na zabavni in poučni del procesa.

Cilj vsakega Ustvarjalnikovega krožka je, da dijaki začnejo lasten posel

S tem pa pridobijo neprecenljive izkušnje in morebiti ustvarijo svoje prve prihodke. V Ustvarjalniku verjamejo, da so praktične izkušnje edini način, preko katerega se lahko učimo podjetništva, zato je glavni cilj krožkov, da dijaki razvijejo svojo poslovno idejo. Če dijakom to uspe enkrat, jim bo uspelo tudi v prihodnje. 

Mentor je lahko vsak, ki se želi učiti ter prejeto znanje in izkušnje deliti naprej

V Ustvarjalniku iščejo mlade ljudi, s katerimi se dijaki lahko poistovetijo in ki so pripravljeni deliti znanje in izkušnje z dijaki za obdobje vsaj enega šolskega leta. Najpomembnejši faktor je motiviranost in pripravljenost postati del tega gibanja. Vsi mentorji dobijo učni načrt. Izkušnje z učenjem niso potrebne. Njihovi mentorji prihajajo iz vseh starostnih skupin, večinoma pa so stari od 22 do 28 let, vodijo svoja majhna podjetja, so freelancer-ji ali študenti ekonomskih smeri.

Kakšne so obveze mentorjev?

Od mentorjev se pričakuje:

  • udeležbo na mentorskem treningu, ki ga organiziramo pred pričetkom šolskega leta,
  • zavezo, da bodo vodili podjetniški krožek na svoji šoli enkrat tedensko od oktobra do junija (razumemo, da kdaj to ni mogoče, vendar pričakujemo da se mentorji v večji meri držijo urnika),
  • zagon dejanskega posla s svojo skupino dijakov in predstavitev le-tega na tekmovanju ob zaključku leta,
  • udeležba na Ustvarjalnikovih dogodkih, kot je StartUp days (poteka čez vikend od petka do nedelje, vsaj enkrat letno).

Vsak mentor tudi sam dobi oddaljenega mentorja

Čeprav v Ustvarjalniku verjamejo, da ima delo mentorja vrednost že samo po sebi, saj ponuja pomembno življenjsko izkušnjo, se prav tako trudijo mentorjem ponuditi kar največ. Ustvarjalnik redno obiskujejo govorci svetovnega kova, s katerimi lahko pridejo mentorji v stik, prav tako pa za njih pripravijo tudi zanimiva in poučna predavanja. Trenutni mentorji so mnenja, da je to največja prednost tega dela.

Vsak mentor dobi oddaljenega mentorja. V naslednjem letu je cilj povezati lokalnega mentorja z zunanjim mentorjem z večletnimi izkušnjami, tako iz startup okolja, kot večjih mednarodnih podjetij, s katerim bo redno v stiku. Vsi mentorji so vabljeni na številna izobraževalna in zabavna srečanja, kakor tudi na srečanja namenjena mreženju in ustvarjanju novih poznanstev. Mentorji prejmejo tudi skromno denarno nagrado v višini 20 evrov na srečanje za opravljeno delo.

Vsi zainteresirani se lahko prijavite preko spletnega obrazca, dostopnega na bit.ly/umentorji. Prijave zbirajo do 18. 8. 2016. Z vsemi prijavljenimi bodo opravili razgovore in najboljše povabili k sodelovanju. Za vsa dodatna vprašanja vam je na voljo vodja mentorjev Nejc Konjevič, na elektronskem naslovu nejc (at) ustvarjalnik.org.


Oznake: