Ustvarjalnost in inovativnost v podjetju

Vaše podjetje je polno ustvarjalnih ljudi, nekatere izmed njih lahko hitro prepoznate, druge pa je potrebno motivirati ter jim dati priložnost, da se izkažejo. Kljub temu pa veliko podjetij nenamerno zavira ustvarjalnost in inovativnost svojih zaposlenih.
Ustvarjalnost in inovativnost v podjetju

Ustvarjalnost in inovativnost v podjetju. (Vir slike: sxc.hu)

Novica je razdeljena na dva dela. V prvem delu si bomo podrobneje ogledali pomen inovacij za podjetje, v drugem delu pa vam bomo svetovali, kako v podjetju ustvariti inovativno klimo.

Inovacija

Inovacij ne smemo jemati zgolj kot nekaj popolnoma novega oz. zgolj kot tehnične izboljšave.

Inovacijo avtorja Likar in Fatur (Management inovacijskih in PR procesov v EU ) opredelita kot nov ali bistveno izboljšan izdelek, postopek ali storitev, ki se pojavi na trgu ali uporabi v okviru postopka in se izkaže za koristno. Izdelek, storitev ali postopek morajo predstavljati novost ali bistveno izboljšavo za uporabnika, ni pa nujno, da so novi na trgu.

Inovacija je nujna za konkurenčno prednost vašega podjetja

Ravno inovacijska sposobnost je tista, ki omogoča podjetju hitro prilagajanje spremembam, ki se dogajajo v mednarodnem prostoru. Hkrati edina ponuja možnosti za izboljšanje konkurenčnega položaja. Le visoko inovativno podjetje bo lahko na dolgi rok ohranjalo prednost pred konkurenti ter na tak način zagotavljalo konkurenčnost.

Glavne elemente konkurenčnosti bi lahko opisali kot inovativnost, znanje, prilagodljivost, strpnost ter povezovanje izobraževanja, raziskovanja in podjetništva v nedeljiv sklop.

Novi, boljši, bolj funkcionalni in vabljivi izdelki ali storitve na trgu pomenijo za podjetja zanesljiv vir konkurenčne prednosti, saj vzbudijo zanimanje kupcev, povečajo trg in dajejo prednosti tistim, ki na nanj vstopijo prvi. V kolikor nimate laboratorija ali zaledja raziskovalne skupine, naj vas to nikar ne skrbi. Vaše podjetje je lahko inovativno, tudi če ne načrtujete novega izuma ali visokotehnološke inovacije. Inovativnost namreč ne predstavljajo zgolj korenite inovacije. Dovolj je že, da malo izboljšate produkt, način proizvodnje ali pa da že poznan produkt predstavite novemu trgu.

Dilema tveganja

Ne iskati inovacij je tvegano, hkrati pa ga te prinašajo. To dilemo je mogoče razreševati z neprestanim opazovanjem okolja in zbiranjem informacij s trga, na katerem se nahaja vaše podjetje.

Spodbujanje inovativnosti in ustvarjalnosti v podjetju

V kolikor boste znali izkoristiti ves potencial ustvarjalnih in inovativnih zaposlenih, boste imeli veliko prednost pred konkurenti.

Kako ravnate z zaposlenimi, se kaže na ravni celotnega podjetja. Ne smete pozabiti, da se zaposleni pogovarjajo. Pozitiven ali negativen odnos vodstva do ustvarjalnosti se velikokrat razširi med zaposlenimi hitreje kot gripa.

Več o spodbujanju inovativnosti v podjetju si preberite tukaj >>

Svetujemo vam, da v podjetju ustvarite klimo, ki vzpodbuja ustvarjalnost in inovativnost, in tako motivirate zaposlene iz vseh oddelkov in s področij v vašem podjetju. Več idej vam bo povečalo možnost najti tisto pravo, ki bo podjetju prinesla novo zmago.

4 nasveti, kako vzpodbujati ustvarjalnost in inovativnost zaposlenih

 

1. Povratne informacije

Ustvarjanje novih idej zahteva trud in čas, zato morate svojim zaposlenim pokazati, da to pri njih cenite.

V kolikor imate malo zaposlenih, poskrbite, da boste za vsako idejo posamezniku dali povratne informacije. V kolikor pa ste lastnik podjetja z veliko zaposlenimi se lahko odločite za spletno platformo, kjer bodo vaši zaposleni objavljali ideje, komentirali in glasovali za najboljše izmed njih.

2. Pohvale in nagrade

Sodelovanje pospešuje ustvarjalnost. Največkrat se dobre ideje domislimo v pogovoru, nekdo pove zamisel in potem ostali komentirajo in jo skupaj izboljšujejo.

Pohvale in nagrade niso samo za najboljše.

Nagrade za najboljše ideje bodo po vsej verjetnosti vzpodbudile tekmovalnost in ne sodelovanje, zato je pomembno, da nagradite oz. pohvalite vse ideje. Na tak način boste spodbujali timsko delo.

3. Ustvarjalnost postavite v kontekst

Kadar si vodstvo želi novih idej, imajo v mislih projekte, ki bi se izvajali v prihodnosti, zaposleni pa imajo največkrat v mislih trenutne izboljšave. Težava nastane, ko vodstvo zavrže vse ideje, ker so te neprimerne. Takšna situacija vsekakor ne pripomore k ustvarjalnemu vzdušju v podjetju.

Ko se odločite vzpodbujati ustvarjalnost, morate svojim zaposlenim razložiti, kaj želite doseči.

4. Pohvalite tudi dobro mišljene neprimerne ideje

Biti ustvarjalen je tvegano, saj bo po vsej verjetnosti veliko idej neprimernih. Zato za vzpodbujanje ustvarjalnosti pohvalite tudi ideje, ki niso primerne, vendar je bilo v njihov razvoj vloženega veliko truda.

Vir: entrepreneur.com in Ustvarjalnost zaposlenih za inovativnost podjetja. Peter Fatur in Borut Likar

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

01.03.2018 od 16:00 do 10.03.2017 16:00
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje