Kako se spoprijeti z ljudmi, ki vas motijo?

Ste že kdaj naleteli na ljudi, ki so vas neizmerno motili? Prepričan sem, da je na takšne ljudi naletel že vsakdo izmed nas. Ni problema, če se moramo z njimi soočiti enkrat ali dvakrat, a včasih so konstantno prisotni v naših življenjih. Lahko so v obliki poslovnih družabnikov, sodelavcev, prijateljev ali celo družinskih članov ali sorodnikov. V teh primerih se moramo naučiti, kako se soočiti z njimi. Tukaj je na voljo 9 nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.
Kako se spoprijeti z ljudmi, ki vas motijo?

Kako “premagati” ljudi, ki vas motijo. (slika: wordpress.org)

Spremenite lahko le sami sebe

Ko se ukvarjate z ljudmi, se vedno spomnite, da ne gre za spreminjanje drugih, temveč za spreminjanje samih sebe. Lahko jih sicer poskušate spremeniti, a obstaja velika verjetnost, da vam bo pri tem spodletelo. K situaciji lahko najbolje pristopite tako, da spremenite način, kako jo dojamete in kako se nanjo odzovete. Če spremenite to, se bo posledično spremenilo tudi vse ostalo. 

Narišite vaše meje

Bodite jasni glede tega, kar boste tolerirali in česar ne boste. Potem se tega tudi držite. Imate svoj osebni prostor in vso pravico, da ga branite. Če boste narisali meje, pa četudi zgolj v vaši glavi, boste bolj jasni okoli tega, kakšna obnašanja lahko pričakujete od drugih. Če tega ne boste storili, vas bodo drugi hitro potisnili čeznje, še posebej zato, ker se takšni ljudje ne zavedajo osebnih mej. Končali boste skrčeni v kotu in se počutili nesrečno, česar zagotovo ne želite. 

Bodite odkriti glede tega, kje stojite

Če je oseba navajena vdiranja v vaš zasebni prostor, ji dajte vedeti, kje stojite, naslednjič, ko boste komunicirali. Ljudje ne znajo brati misli in včasih se morda ne zavedajo, da so prestopili meje vašega osebnega prostora. Če boste dali osebi nekatere indikatorje, bo pomagalo. Če se nagiba k temu, da vam bo odvzela veliko vašega časa, ji dajte že na začetku pogovora jasno vedeti, da imate na voljo zgolj določeno število minut. Tako boste do nje pravični in jo informirali že vnaprej. Dajte ji vedeti tudi, če bi raje komunicirali preko elektronskih sporočil ali drugih kanalov.

Bodite odločni, ko je to potrebno

Če se oseba ne drži znotraj svojih meja, jo izsilite. Sprva jo zgolj nežno opomnite, a če še vedno ne dojame namiga, je čas, da potegnete črto in ji date to jasno vedeti. Če ste pri vaših pogovorih omehčani in vsem po vrsti strežete na pladnju, se vprašajte, ali vsa energija, ki jo v to vlagate, dejansko naredi kaj dobrega? Če ne boste zadovoljevali svojih potreb, ne boste mogli pomagati niti drugim. 

Ignorirajte jih

Ignoriranje je učinkovito v pravih trenutkih. Ko se odzovete, jim dajete razlog, da nadaljujejo s svojim obnašanjem. Če jih boste ignorirali, ne bodo imeli druge izbire, kot da najdejo nekoga drugega. Poleg tega bodo dobili tudi namige o svojem obnašanju in morda jim bo prav to pomagalo pri spoznanju, kako jih vidijo drugi. 

Ne vzemite tega osebno

Običajno se ljudje takšne narave enako ali podobno obnašajo tudi do drugih. Imel sem prijatelja, ki je bil zelo negativen. Vedno je moral nekaj pokritizirati, ko smo se družili skupaj. Sprva sem mislil, da ima nekaj proti meni, a sem kmalu ugotovil, da je takšen tudi do drugih. Zavedanje tega mi je pomagalo gledati nanj objektivno.

Opazujte, kako drugi ravnajo z njimi

Gledanje drugih, kako se soočajo z osebo, ki vam “gre na živce”, vam bo odprlo oči. Naslednjič, ko ste s to osebo, spravite v pogovor tudi nekoga drugega. Načnite pogovor, ki jima je skupen in nato v situaciji prevzemite tiho vlogo in opazujte. Kako se druga oseba sooča z njo? Poskušajte to vajo ponoviti z različnimi ljudmi, s katerimi težko shajate, pa naj gre za nadležne sodelavce ali druge, ki so podobni vam. Dobili boste zanimive rezultate.

Bodite prijazni

Pogosto se obnašajo, tako kot se, zato, ker iščejo nekoga, ki bi jim znal prisluhniti. Poslušajte, kaj imajo povedati in se postavite v njihovo kožo. Bodite prijateljski do njih. Ne vsiljujte jim svojega mnenja, a stojte jim ob strani in jih poskušajte razumeti. Morda bo pomagalo. Nekoč sem se dolgo pogovarjal s stranko o problemu, na katerega je naletela. Kasneje sem ji poslal SMS sporočilo, da naj verjame vase in ničesar ne bo nepremagljivo. Čez nekaj tednov sem naletel nanjo in povedala mi je, kako jo je sporočilo spodbudilo. Običajno je pobrisala vsa SMS sporočila, a mojega je pustila v telefonu. Majhna prijazna pozornost, za katero ne boste porabili veliko truda in časa, lahko drugim pomeni ogromno.

Pomagajte jim

Pod vso fasado v resnici tiči klic po pomoči. Preverite, če resnično potrebujejo kakršnokoli pomoč ali če lahko karkoli naredite, da bi jim pomagali. Občasno je mogoče, da pomoč potrebujejo, a ne vedo, kako pristopiti k problemu. Pomagajte jim ga odkriti in jim nato pomagajte analizirati težave in najti rešitev. Kljub vsemu pa je pomembno, da jim pustite, da se tudi sami soočijo s situacijo, saj v končni fazi želite, da se naučijo prevzeti kontrolo nad situacijo in da ne postanejo odvisni od vaše pomoči.    

 

Lifehack

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje