»V idealnem svetu bi to morale svojim študentom nuditi že fakultete«

Sodelujoči v MP pripravništvu so mesec in pol dolgo izkušnjo opisali kot dobro. Tako z vidika pripravnika kot z vidika podjetja. Slednjim pripravništvo lahko predvsem prihrani čas in energijo za iskanje pravega kadra.
»V idealnem svetu bi to morale svojim študentom nuditi že fakultete«

Pripravnik Bogdan (levo) in Lan Hvastija (desno) (Vir slike: Optiprint)

Žiga Hajduković iz podjetja Dawn of Play, eden od mentorjev na MP pripravništvu, meni, da je pripravništvo dober vir sposobnih potencialnih sodelavcev, ki podjetjem omogoči tudi zmanjšati tveganje pri začetnih fazah uvajanja in spoznavanja bodočega redno zaposlenega delavca. »V tem konkretnem primeru, ko je Zavod mladi podjetnik organiziral match-making, nam pomeni velik prihranek časa in energije, če bi ta proces izvedli sami,« dodaja. V bodoče, v kolikor bi se ponovno odločili za pripravništvo, bi za pripravnike učinkoviteje načrtovali delovne naloge. Ušteli so se tudi zato, ker niso pričakovali, da jih bodo tako hitro opravili.

Dobil tisto, česar mu fakulteta ni dala

V Dawn of Play jim je družbo delal Matic, ki je postal tudi redni član ekipe. Izkušnja, dolga mesec in pol, se je izkazala za »most med končano fakulteto in prvo zaposlitvijo«, pravi Matic. Z MP pripravništvom je dobil tisto, česar mu fakulteta ni dala. »Spoznal sem delo v podjetju, probleme in rešitve, s katerimi se srečujejo vsakodnevno, spoznal pa sem tudi novo področje računalništva, ustvarjanje računalniških iger,« vse skupaj pa mu je olajšalo vstop v karierni svet.

“Hvala Mlademu podjetniku za pomoč pri izbiri bodočega delodajalca!”

Pripravništvo kot pomoč pri izbiri bodočega delodajalca

S podjetjem so se dogovorili tudi za nadaljnje sodelovanje: »Dogovorili smo se za dodatno testno obdobje treh mesecev, nato naj bi sledila redna zaposlitev. Hvala Mlademu podjetniku za pomoč pri izbiri bodočega delodajalca,« pove z nasmehom na obrazu.

Kako pomembni so tedenski sestanki

Podjetju Optiprint se je pridružil Bogdan, ki je delal pod mentorstvom Tamare Buhin. Buhinova ugotavlja, da ji je delo s pripravnikom dalo možnost ocenitve pomembnosti sprotnih, tedenskih sestankov, ki bi dali dober vpogled, pri čem ima pripravnik težave. S tem bi mu lahko nudila še boljšo podporo, obenem pa bi dosegli večji napredek in samostojnost pripravnika.

Prednost pripravništva vidi tako s strani študenta kot s strani podjetja. Prvi se lahko nauči, kako podjetje deluje, odgovornost do dela in dodeljenih nalog, podjetju pa prednost, da lahko pridobi nove in sveže ideje za določene projekte.

»Migali« na vse načine

Pripravniki so polni motiviranosti za posel, nove informacije kar požirajo, ne glede na to, kako so pomembne. »Ta entuziazem je za posel in učenje posla nujno pomemben, ker se tako problemi, ki se pojavljajo, rešujejo veliko lažje,« je prepričan Petar Berić iz Letalske.si (na sliki levo). »Njegova« pripravnica je bila Jasmina, ki je, kot smo že pisali, pripravništvo izkoristila za projekt Migaj rit.

Ideja že dobiva svojo obliko, s tem pa je združila več (svojih) strasti – miganje, življenje in druženje – v storitev, s katero bi odpravila problem dostopnosti ponudnikov rekreacije v manjših slovenskih mestih. »Cilj, ki ga želimo doseči, je spodbuda prav vsakega posameznika k izkušnji podiranja ´mej in izgovorov´v glavi, ki mu preprečujejo, da začne migat rit in postane za večno fit,« pravi Jasmina, medtem ko bo na končni izdelek potrebno še malce počakati.

Če opravljamo delo, ki bi ga opravljali tudi zastonj …

Tudi ona je, podobno kot Matic prepoznala pripravništvo kot možnost, da se nauči stvari, ki se jih na fakulteti ali v teoriji ne da naučiti: »Torej razmišljati premišljeno in pri tem sprejemati odgovornosti pri svojih odločitvah.« Prišla je tudi do pomembne življenjske ugotovitve: da je najpomembneje, da opravljamo delo, katerega bi opravljali tudi zastonj, saj na tak način oseba dosega tako izziv in užitek ob delu, s katerim se izpolnjujemo na vseh področjih, ne samo na kariernih ciljih.

Pripravništvo, o katerem je že pred časom dejala, da je to izkušnja, o kateri bo lahko pripovedovala svojim vnukom, se ji je v spomin najbolj vtisnilo za to, ker ji ni bilo treba opravljati dolgočasnega dela. Imela je priložnost »stresti svoje ase iz rokava na realnem problemu«.

“Po mojem mnenju bi nekaj podobnega v idealnem svetu svojim študentom morale nuditi že fakultete.”

Prejel prvi fizični spam email in si ga shranil za spomin

Vsi pripravniki imajo za sabo posebno dogodivščino, eno je opisal tudi Bogdan, ki je že v prvem mesecu dela prejel prvi fizični spam email. Tega so na podjetje prejeli kot prevarantski dopis v zvezi s plačilom registracije znamke pod OHIM-om. »Sumljiva podjetja namreč pošiljajo ponudbe za storitve ´registriranja´, ki ob ujemanju imena in celo logotipa z OHIM-om ter površnem branju, lahko prinesejo nevšečnosti, na kar je pri registraciji treba biti pozoren,« opisuje.

Njegovo področje dela je bilo registriranje znamk skupnosti in mednarodne znamke, vlagati izvršbe, ugovore zoper izbrise iz registra, preučevanje skladnosti produkta z ISO standardi, priprava protokola za izvoz in dokumentacije za javni razpis, preučitev izpolnjevanja pogojev za pridobitev mednarodnih certifikatov ter pisanje e-novic. »Po mojem mnenju bi nekaj podobnega v idealnem svetu svojim študentom morale nuditi že fakultete,« dodaja Bogdan.

Oznake: , , , , , , , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje