V katere startupe je investiral sklad Silicijevi vrtički?

Avtor — 09.10.2014
»Lahko bi rekli, da je kriterij za izbor sposoben, ambiciozen tim s produktom za globalni trg v industriji, ki raste. Kot investitorji moramo čutiti, da lahko podjetju vsebinsko pomagamo, z izkušnjami in s povezavami,« pravi Andraž Tori, član investicijskega odbora sklada Silicijevi vrtički.
V katere startupe je investiral sklad Silicijevi vrtički?

Na seznamu startupov je tudi Povio (Vir slike: Povio).

Kot pravi Tori, pri skladu Silicijevi vrtički, ki je objavil prvi seznam startupov, v katere bodo investirali, opažajo veliko potencialno zanimivih timov, neprestano pa prihajajo tudi novi. »Res smo lahko veseli, da je v okolju toliko podjetniške energije. Upamo, da še letos izvedemo nove investicije,« dodaja pa, da se jim ne mudi, saj iščejo res prave ekipe in ideje. Do tega seznama so evaluirali približno 50 ekip in podjetij, videli pa so jih še nekajkrat več. »Glede na začetni uspeh pri iskanju dobrih ekip pa tudi sami zbiramo več kapitala za sklade. Kaže, da se nam bodo kot investitorji pridružili novi uveljavljeni podjetniki,« razkriva soustanovitelj Zemante. “Kapital za ta sklad zbiramo še do konca oktobra. Kdaj bomo pa objavili, je pa seveda vedno odvisno od mnogo faktorjev.

Višino posameznih investicij ne razkriva, saj je vsak startup specifičen. Startupi so namreč tudi v različnih razvojnih fazah, dodaja pa, da se večina investicij giblje od 20 do 40 tisoč evrov. Ob predstavitvi sklada je bilo omenjeno tudi, da se bodo startupi morali v zameno za investicijo odpovedati določenemu deležu. O tem Tori: »Deleži so tipični za zgodnjo semensko fazo, to je običajno do 12 odstotkov. Seveda pa je vsako podjetje zelo specifično – nekatera podjetja so že dlje na poslovni poti, druga čisto na začetku, pri nekaterih smo edini investitor, pri drugih soinvestiramo

Startupi bodo prejeli tudi svojega mentorja. Ta bo v nenehnem stiku s podjetnikom, poskušal pa bo najti točke, »kjer lahko sklad in njegovi investitorji pomagajo podjetniku z nasveti, z mrežo poznanstev in podobno«.

Kdo je na seznamu?

Sklad Silicijevi vrtički (ang. Silicon Gardens), ki je bil ustanovljen letos maja, je objavil seznam prvih startupov, ki jim je namenil investicijo. Sklad, ki se je javnosti predstavil na letošnji konferenci Podim, je na seznam uvrstil Sqwiz, ki omogoča ustvarjanje in preprosto urejanje ter vzdrževanje spletne strani na podlagi Facebook strani (letos junija pa je bil sprejet v londonski pospeševalnik Wayra), Povio, ki je letos preživel tri mesece v pospeševalniku Y Combinator, svojo pot pa si uspešno utrjuje onstran Atlantika, Flaviar, ki za mesečno naročnino na dom pošilja izbor kakovostnih alkoholnih pijač, Getta.pro, ki razvija aplikacijo, ki omogoča vodenje poslovanja osebnih trenerjev in Sphericam, ki proizvaja dostopne 360-stopinjske kamere, ki omogočajo ustvarjanje vsebin za Oculus Rift.  

Oznake: , , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje