V Kranj prihaja TEDxYouth@Kranj

Avtor — 25.04.2015
Maj se približuje s svetlobno hitrostjo, z njim pa tudi prvi TEDx dogodek v Kranju. Govorci na TEDxYouth@Kranj bodo mladi oziroma tisti, ki so z mladimi skozi svoje delo tesno povezani. 11. maja bomo v Prešernovem gledališču Kranj prisluhnili 10 navdihujočim govorom o povsem različnih temah.
V Kranj prihaja TEDxYouth@Kranj

V Kranj prihaja TEDxYouth@Kranj (vir: tedxyouthkranj.com)

Kranj tokrat prvič prevzema štafeto TEDx dogodkov – 11. maja 2015 bo od 18h do 21h v Prešernovem gledališču potekal TEDxYouth@Kranj. V duhu »mladih za mlade« bodo dogodek organizirali mladi, prav tako pa bo rdeča nit govorov povezana z mladimi, kar pomeni, da bodo gostili mlade govorce ali pa govorce, ki se veliko ukvarjajo z mladimi.

Med njimi bosta Anja in Urban Florjančič, ki bosta spregovorila o svoji poti, od začetkov, ko sta začela variti lastno pivo v garaži, pa do odprtja butične pivovarne Mali grad v Kamniku. Kljub težavam, s katerimi sta se srečevala, sta pravi dokaz, da za mlade previsokih ovir ni.

Prav tako pa resničnih ovir ni za Christiana Pavuno, mladega komika in improvizatorja, ki se v življenju neprestano srečuje z izrednimi zdravstvenimi stiskami in težavami, a kljub temu velja za velikega optimista, saj v vsaki situaciji išče smeh, veselje in radost do življenja.

Samo vztrajati je treba, se strinja tudi Irena Mrak, sicer docentka geografije na Visoki šoli za varstvo okolja, ki znanstveno delo uspešno prepleta z ekstremnim alpinizmom. Z vzponi in padci se je srečevala tako na področju znanstvenega dela kot tudi na najvišjih točkah sveta.

Za deset minut bo navzoče v svet znanstvenih spoznanj in idej odpeljal doktor Luka Ausec, ki verjame, da lahko znanost veseli in navdihuje vsakogar, to pa poskuša dokazati z Meta PHoDcastom – avdio intervjuji z mladimi raziskovalci. Bogastvo tematik človekovega umskega naprezanja nas lahko za trenutek osvobodi obremenjenosti z lastno majhnostjo in nas navduši za svet tam zunaj.

Kaj je tam zunaj, pa je vprašanje, ki že tisočletja zaposluje človeštvo, posebej filozofe. Svoje razmišljanje o svetu onstran naših predstav in izven dosega bo predstavila profesorica filozofije Nataša Kne Leben, ki jo zanima predvsem kozmologija niča in vesolja. Vstopili bomo v paralelna vesolja, iskali začetek vsega.

Nataša pa ni edina govorka iz profesorskih vod. Rok Capuder je profesor fizike, ki pod okriljem novoustanovljenega Zavoda 404 mladim posreduje tehnične in podjetniške veščine ter jim preko praktičnega dela poskuša pokazati, kako lahko uresničijo svoje ideje. Pomembno vlogo pri vsem igra kreativni proces.

O ustvarjalnosti in umetniškem navdihu pa veliko zna povedati Maruša Štibelj, mlada umetnica, ki je svoje poslanstvo in mesto našla v oživljanju starih predmetov, slik in člankov, v sestavljanju kolažev in obujanju spominov. Njen zadnji projekt je posvečen zbiranju lepih besed, ki so vpletene v večplastne kolaže.

Naslednja govorka bo Nataša Đurić, po izobrazbi univerzitetna diplomirana inženirka geodezije, v prostem času pa avtorica slovenskega in angleškega bloga o peki kruha z drožmi, za katero pravi, da ni le način priprave žit, ampak tudi prispevek kulinarični dediščini in ohranjanju tradicije ter preprost način povezovanja z naravo.

Še malce se bodo pri naravi zadržali z Viktorjem Kollárjem. Mladi podjetnik, zapriseženi prostovoljec, strastni gostinec, aktivist in priseljenec se je rodil v Vojvodini, odraščal v Nemčiji in na Madžarskem, od leta 2001 pa živi v Sloveniji, Danes enolog, wine broker in vinogradnik dela za in s številnimi znanimi domačimi in tujimi vinarji in kletmi, od Grčije do Južne Afrike.

Na koncu se bodo posvetili še modi in videzu, ki v današnjem svetu igrata vedno bolj pomembno vlogo. Mlada modna blogerka Eva Ana Kazič stoji za blagovno znamko all around eve in jo s svojim prepoznavnim stilom oglašuje, kjerkoli se pojavi. Redno telovadi, meni, da prehrambni in alkoholni prekrški o človeku povedo veliko. Nima pojma, v katero kul kulturo naj se uvrsti in upa, da bo enako tudi z občinstvom.

Za konec pa se bo predstavila še Eva Pirnat. Njena največja ljubezen je ples, rada še kolesari, plava, občasno jaha, uči se španščino, hodi na folkloro, riše in piše lepe misli. Dokaj običajno dekle, bi rekli, ampak Eva se je rodila z Downovim sindromom. S svojo plesno točko bo pokazala, da so tudi osebe s posebnimi potrebami lahko ustvarjalne in koristne v družbi.

Vstopnice za dogodek bodo brezplačne, prijave na dogodek pa se odprejo v nedeljo, 26. aprila, ob 20.00, rezervacije bodo možne prek spletne strani Eventbrite


Oznake: , , ,