V Ljubljani se odpira izposojevalnica predmetov – Knjižnica REČI

Avtor — 21.01.2015
21. januarja bo v Ljubljani zaživela posebna knjižnica – Knjižnica REČI, ki bo izposojala najrazličnejše predmete. Člani knjižnice bodo tako prihranili čas in denar, ki bi ga porabili za nakup reči, ki si jih želijo, a jih ne uporabljajo pogosto, s tem pa bodo pomagali tudi okolju.
V Ljubljani se odpira izposojevalnica predmetov – Knjižnica REČI

V Ljubljani se odpira Knjižnica REČI (avtor ilustracije: Izar Lunaček)

V Sloveniji v času krize vznika vse več projektov souporabe, ki kljub vedno tanjšim denarnicam pomagajo ljudem, da na preprost način, prek skupne rabe dobrin, ohranjajo kakovost življenja. Takšna je tudi Knjižnica REČI, ki se 21. januarja odpira v Savskem naselju v Ljubljani (Dom skupnosti, Belokranjska 6).

Ideja vzpostavitve Knjižnice REČI se je porodila pomladi 2014, ko so strokovnjakinje za razvoj javnega prostora iz prostoRoža iskale primerne vsebine za oživitev Doma skupnosti v Savskem naselju ter koncept, ki bi k uporabi in soustvarjanju vsebin pritegnil prebivalce soseske. S svojimi izkušnjami s področja raziskovanja in implementacije različnih vidikov souporabe (coworking, crowdfunding itd.) jim je na pomoč priskočila iniciativa Slovenia Coworking, s katero so po principu od spodaj navzgor združili moči s ciljem, da kulturo souporabe ponesejo na raven delujoče storitve.

Projekt se je razvil v partnerstvu z Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije in njenim Regionalnim centrom kreativne ekonomije, ki sta razvoj podprla s finančnimi viri za vzpostavitev knjižnice, skrbela za koordinacijo projekta in vsebinsko sodelovala v procesu razvoja knjižnice. Prostor za delovanje Knjižnice REČI je zagotovil četrti partner v projektu, Mestna občina Ljubljana, ki je omogočila souporabo in prilagoditev prostora v Domu skupnosti. Lokalna skupnost pa se je s Knjižnico REČI spoznala že pred otvoritvijo, saj je aktivno sodelovala v procesu njenega nastajanja.

V sodelovanju z lokalno skupnostjo Savčanov, ki si so izrazili željo po več dogajanja v naselju, se je ekipa odločila vzpostaviti model po vzoru berlinske knjižnice reči Leile, ki velja za prvo tovrstno izposojevalnico ter tako v Ljubljani kot prvi v Sloveniji vzpostaviti knjižnico, ki bo namesto knjig izposojala različne uporabne predmete. »Eden izmed glavnih ciljev koncepta je omogočiti posameznikom izposojo predmetov, ki bi jih drugače morali kupiti ter s tem prihraniti čas, denar in prostor. Vse prevečkrat namreč kupujemo reči, ki jih uporabimo le občasno, potem pa obležijo v shrambah ali kleteh,« pravi Eva Perčič iz organizacijske ekipe.  

Član Knjižnice REČI lahko postane vsakdo, ki podari reč z Liste želja (najdete jo na njihovi spletni strani ali Facebook strani) ali vplača članarino. Že na sami otvoritvi pa bo ekipa knjižnice že vpisovala nove člane.

V knjižnici si bo mogoče izposoditi različne uporabne predmete. Na podlagi želja potencialnih uporabnikov storitve je bil oblikovan seznam predmetov za izposojo. Največje zanimanje so izrazili za izposojo orodij za domača popravila in vrt, različnih gospodinjskih aparatov, čistilnih pripomočkov, športne opreme, predmetov za zabavo in prosti čas, pripomočkov za ustvarjanje in otroških stvari. »Nekatere reči iz liste želja je knjižnica prek donacij različnih podjetij in posameznikov že prejela, ob otvoritvi pa si želimo, da se bo seznam reči iz »liste želja« čim prej zapolnil,« še dodajajo.

 

Foto: Sara Tušar

Sistem izposoje bo podoben kot v običajni knjižnici. Reči, ki bodo predvidoma kategorizirane v tri kategorije, si bo mogoče izposojati za predvidena časovna obdobja. Vsaka kategorija bo torej imela predviden čas izposoje, ki pa ga bo, ob plačilu, možno tudi podaljšati. Prav tako bo možna rezervacija, če izposojena reč ne bo vrnjena, pa bo treba plačati zamudnino. Knjižnica bo odprta vsak dan razen nedelje. Urnik bo sčasoma prilagojen potrebam članov.

V upravljanje Knjižnice REČI, kar predstavlja vodenje, izposojo, pridobivanje predmetov ipd., bodo v celoti vključeni prebivalci lokalne skupnosti, ki bodo poskrbeli tudi za vzdrževanje predmetov: »Manjša popravila bodo v določeni meri opravili za to usposobljeni prostovoljci, ker pa je med predmeti tudi kar nekaj popolnoma novih tehničnih predmetov (npr. gospodinjskih aparatov), ki so jih podarila različna podjetja, bodo ti po potrebi servisirani na uradnih servisih.«

Ker Knjižnica REČI deluje neprofitno in ima omejena sredstva, bodo organizatorji veseli pomoči v obliki finančnih sredstev in donacij s strani posameznikov in podjetij.

Organizacijska ekipa si hkrati želi, da bo Knjižnica REČI v Savskem naselju pilotni projekt, ki bo navdih za zagon podobnih projektov po Sloveniji. S tem namenom je bil zasnovan tudi priročnik, ki povzema izkušnje in proces razvoja Knjižice REČI in bo v kratkem dostopen na spletnem mestu http://www.knjiznicareci.si.


Oznake: , ,