V Mariboru se začenja intenzivna podjetniška jesen

Avtor — 25.09.2015
V sredo 23. septembra se je s prijavami na Start:up TURO pričel intenziven jesenski podjetniški program Start:up Maribor, ki bo postregel z več kot 30 dogodki, na katerih se bodo kalile podjetniške ideje, ekipe in nova inovativna podjetja mariborske startup skupnosti.
V Mariboru se začenja intenzivna podjetniška jesen

Od 23. septembra do 15. oktobra bodo zbirali prijave na intenziven enomesečni program Start:up TURA. Izbrane ekipe bodo povabili na deloven Start:up vikend, ki bo potekal od 23. do 25. oktobra in bo ponudil idealno priložnost za piljenje idej, poslovnih modelov in produktov. Strokovna komisija bo nato na DEMO večeru 25. oktobra izbrala vsaj 5 udeležencev enomesečnega intenzivnega programa, ki bo trajal od 25. oktobra do 25. novembra. Izbrane ekipe bodo prejele podporo v obliki infrastrukture, vsaj 50 ur svetovanja izkušenih mentorjev in karto za konferenco PODIM. Poleg brezplačnega podjetniškega svetovanja, ugodnega delovnega okolja ter atraktivne ponudbe brezplačnih dogodkov želijo še posebej izpostaviti priložnost za vzpostavitev partnerskega sodelovanja z družbo Večer in drugimi zasebnimi investitorji in partnerji, ki želijo podpreti najperspektivnejše start-­upe in jim omogoči hitrejši razvoj produkta in uspešnejši prodor na trg.

Video: “Tanka je meja med uspehom in propadom podjetja”

Za vse startuperje iz Maribora in drugih delov Slovenije in tujine, ki bi želeli zagnati oziroma razvijati svoje startup podjetje v okviru hitro rastoče mariborske startup skupnosti so nosilci programa Start:up Maribor, v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Večerom in drugimi partnerji, pripravili tudi startupovski paket dobrodošlice, ki vsebuje brezplačno svetovanje izkušenih strokovnjakov, brezplačno uporabo startup coworking prostora ter aktivno pomoč pri vključevanju v mariborsko startup sceno.

Kot je povedal mag. Jure Verhovnik, vodja Tovarne podjemov podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru, “bodo lahko udeleženci jesenske serije Start:up delavnic od domačih in tujih strokovnjakov pridobili specifična znanja s področja poslovnih, tehničnih ali razvojnih vidikov, ki so pomembna za uspešen zagon in rast startup podjetja. Tovarna podjemov tako uresničuje svoje poslanstvo motiviranja, spodbujanja in podpore inovativnemu podjetništvu. V letu 2015 smo skupaj s partnerji oblikovali nadgradnjo programa Start:up Maribor, ki je zastavljen celovito in ambiciozno, in za katerega smo prepričani, da pomeni tisti impulz, ki ga mesto Maribor potrebuje za odločnejši podjetniški zagon. Z načrtovanimi aktivnostmi želimo spodbuditi posameznike in skupine, da usodo vzamejo v lastne roke in da ustvarijo kvalitetno in dolgoročno delovno mesto, ne samo zase, ampak tudi za druge.”

Projekt podpira tudi dr. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor, ki je v letu 2015 finančno podprla aktivnosti programa Start:up Maribor, izjavil, “Mestna občina Maribor se vsakodnevno srečuje s številnimi gospodarskimi in podjetniškimi izzivi. Ena od prvih prioritet občine v skladu z njenimi pristojnostmi je aktivno vzpostavljanje stimulativnega in prijaznega poslovnega okolja za realizacijo poslovnih projektov. Pri tem je izjemnega pomena vzpostavitev in nadgradnja že obstoječega podpornega okolja za startup podjetja. Kot župan mesta Maribor zaupam v mlade talente. Verjamem, da bodo predstavili in razvijali svoje podjetniške ideje in bo mesto Maribor tudi zaradi start-­up podjetij dobilo nov in dodaten zagon, ki ga tako nujno potrebuje”.

Večer bo pri projektu sodeloval kot strateški partner pri organizaciji in izvedbi programa. V okviru Večerove zaveze za spodbujanje startup okolja v Mariboru bo Večer že v času enomesečnega usposabljanja podprl ekipe z lastno infrastrukturo, po koncu tega obdobja pa bo najbolj obetajoče ekipe tudi partnersko, in po potrebi finančno, podprl. Miha Klančar, direktor podjetja Večer pravi: »Večer se zaveda vloge, ki jo ima v regiji in želi podpreti uspešne podjetniške zgodbe. Zato je podjetje letos, poleg drugih aktivnosti, aktivneje podprlo tudi start-up sceno v Mariboru in začelo skupaj s Tovarno podjemov aktivno iskati perspektivna podjetja, ki jih lahko podpre s svojo infrastrukturo, znanjem in marketinškimi kanali. Prvi start-­up smo že sprejeli med nas, obetamo pa si, da bomo skozi delavnice in program Start:up Maribor identificirali še kar nekaj novih perspektivnih podjetij, katerim bomo lahko ponudili našo pomoč in jim tako pomagali pri preboju na trg.«

Vzporedno s programom Start:up TURA potekajo tudi srečanja Start:up Müsli, kjer se ob torkih družijo hustlerji, hekerji, dizajnerji in drugi člani mariborske startup skupnosti, katerih imena lahko najdete tudi na spletni strani startupmaribor.si, kjer se izgrajuje katalog članov mariborske startup skupnosti.

Že prva delavnica iz jesenske serije, ki je potekala na Tovarni podjemov, je naletela na velik odziv. Na delavnici je več kot 50 udeležencev prisluhnilo in diskutiralo z Matejem Golobom, soustanoviteljem startupa 30Lean, ki je udeležencem na zelo dinamičen in nazoren način predstavil številne konkretne primere iz startup prakse, kaj deluje in kaj ne pri razvoju podjetniških idej. 

Vir: www.startupmaribor.si

Mladi podjetniki, ki jih leta ne ovirajo pri uspehu