V Novem mestu odprli Open Office – odprto pisarno Podbreznik

Avtor — 16.07.2014
V torek, 15.07.2014, so ob Podjetniškem inkubatorju Podbreznik uradno odprli prvo pisarno v naravi, imenovano Open Office, ki združuje sproščujoče okolje gozda in udobje sodobnih pisarn. Gre za prvo pisarno takšne vrste v Sloveniji.
V Novem mestu odprli Open Office - odprto pisarno Podbreznik

V Novem mesto odprli Open Office

Prvenstveno je namenjena vsem zaposlenim v podjetjih inkubatorja, da poleg svojega zaprtega delovnega okolja uporabljajo tudi bolj navdihujoče in sproščujoče okolje, možen pa je tudi najem prostora vsem ostalim organizacijam in posameznikom.

Stavba Podjetniškega inkubatorja Podbreznik je umeščena v čudovit gozd, kar je s pobudo pisarn v naravi želela izkoristiti skupnost StartUP Novo mesto. Aktivirali so skupnost oblikovalcev DesignON, ki so pripravili zasnovo in načrte ter druge mlade posameznike in organizacije, ki so s preko 1500 prostovoljnimi urami v nekaj tednih pisarno tudi izvedli.

Projekt je podprl upravljalec inkubatorja, Razvojni center Novo mesto ter druga inkubirana podjetja in nekatera podjetja iz regije. Osnovni ideji pisarne v naravi sta bili uporaba naravnih oziroma lokalnih materialov ter čim manjši možen poseg v gozdno jaso.

Prva gozdna jasa z variacijami kompozicij miz in klopi lahko gosti različno velike delovne skupine, globlje v gozd pomaknjena jasa z naravno amfiteatralno konfiguracijo terena pa predavanja z možnostjo projekcij. Vsi uporabljeni materiali so naravni in/ali reciklirani: horizontalne elemente postavitve tvorijo na pol prežagani hlodi smreke, vertikalne elemente pa pletene stene iz beke.

Na zgornji jasi so se lahko medtem obiskovalci krepčali s hrano in pijačo lokalnih kmetij in pridelovalcev, ki je bila razporejena na “pisarniških” mizah in klopeh, med prekinitvami pa je sredi praproti kot gozdna vila igrala violinistka Mirjam Šolar

Hlodi smrek so zaradi izpostavljenosti atmosferilijam in želenega učinka lebdenja, podprti z narebrenimi armaturnimi palicami, katerih temelji so vkopani v zemljo in zato nevidni. Za večje sedalno udobje poskrbijo unikatno oblikovane in sešite blazine, ki so polnjene z lupinami ajde.

Sodoben način dela imenovan coworking nudimo tudi v okviru naše organizacije.

V pisarno je napeljana elektrika in brezžični internet. Na včerajšnji otvoritvi, ki jo je obiskalo preko 70 ljudi, so snovalci, izvajalci in podporniki projekta lahko prvič preverili, kako inovativen prostor pisarn funkcionira: po pozdravnem nagovoru in simbolični zasaditvi breze, sta v amfiteatru skupnost StartUP in skupnost DesignON predstavili projekt, ki sta mu sledila podelitev diplom Razvojnega centra Novo mesto ter v zaključku kratek film o projektu, ki ga je pripravila skupnost StartMedia.

Oznake: ,