V veljavo stopil Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih

V nadaljevanju si lahko preberete, kakšni so najdaljši dovoljeni plačilni roki, ki jih določa Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih, ter povzetek vsebine omenjenega zakona, ki ga je Državni zbor RS sprejel je na seji 4. marca 2011.
V veljavo stopil Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih

V veljavo stopil Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (slika: sxc.hu).

V Uradnem listu RS (št. 18/2011) z dne 15.3.2011 je bil objavljen Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (v nadaljevanju ZPreZP), ki ga je Državni zbor Republike Slovenije sprejel je na seji 4. marca 2011.

Najdaljši dovoljeni plačilni roki

Plačilni roki med gospodarskimi subjekti ne bodo smeli biti daljši od 60 dni. Le izjemoma se bodo lahko podaljšali na največ 120 dni, če se bosta o tem pisno dogovorili pogodbeni stranki in ne bo šlo za očitno nepravičen pogodbeni dogovor. Javni organi morajo svoje obveznosti poravnavati v 30 dneh.

Vlada želi z določitvijo najdaljšega dopustnega roka za plačilo preprečiti plačilne roke, ki bi omogočali kreditiranje dolžnikov na račun upnikov in tako ogrožali normalno vsakodnevno poslovanje le-teh.

Prvi obvezni pobot

AJPES je dne 15.3.2011 obvestil vse poslovne subjekte, da se bo skladno z določili drugega odstavka 28. člena Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP) izvedel prvi obvezni večstranski pobot obveznosti med poslovnimi subjekti v državi.

AJPES bo v mesecu aprilu izvajal tudi prostovoljni večstranski pobot, doslej predviden po urniku 6. aprila 2011. Prihodnji večstranski poboti se bodo skladno z ZPreZP izvajali enkrat mesečno po urniku, ki bo objavljen naknadno.

Ker se bo obvezni večstranski pobot izvajal v celoti elektronsko in se morajo poslovni subjekti, ki doslej niso sodelovali v prostovoljnem ePobotu, na njegovo izvedbo tehnično pripraviti, bo moral vsak poslovni subjekt za prijavo v obvezni pobot:

  • imeti vsaj eno kvalificirano digitalno potrdilo,
  • prijaviti podatke v vsebini, kot jo določa ZPreZP, in v strukturi zapisa, ki ga bo določil AJPES, ter
  • prijavo v obvezni pobot oddati prek spletne strani AJPES.

Viri: AJPES in Poslovni SAOP

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje