V veljavo stopil Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih

Avtor — 25.03.2011
V nadaljevanju si lahko preberete, kakšni so najdaljši dovoljeni plačilni roki, ki jih določa Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih, ter povzetek vsebine omenjenega zakona, ki ga je Državni zbor RS sprejel je na seji 4. marca 2011.
V veljavo stopil Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih

V veljavo stopil Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (slika: sxc.hu).

V Uradnem listu RS (št. 18/2011) z dne 15.3.2011 je bil objavljen Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (v nadaljevanju ZPreZP), ki ga je Državni zbor Republike Slovenije sprejel je na seji 4. marca 2011.

Najdaljši dovoljeni plačilni roki

Plačilni roki med gospodarskimi subjekti ne bodo smeli biti daljši od 60 dni. Le izjemoma se bodo lahko podaljšali na največ 120 dni, če se bosta o tem pisno dogovorili pogodbeni stranki in ne bo šlo za očitno nepravičen pogodbeni dogovor. Javni organi morajo svoje obveznosti poravnavati v 30 dneh.

Vlada želi z določitvijo najdaljšega dopustnega roka za plačilo preprečiti plačilne roke, ki bi omogočali kreditiranje dolžnikov na račun upnikov in tako ogrožali normalno vsakodnevno poslovanje le-teh.

Prvi obvezni pobot

AJPES je dne 15.3.2011 obvestil vse poslovne subjekte, da se bo skladno z določili drugega odstavka 28. člena Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP) izvedel prvi obvezni večstranski pobot obveznosti med poslovnimi subjekti v državi.

AJPES bo v mesecu aprilu izvajal tudi prostovoljni večstranski pobot, doslej predviden po urniku 6. aprila 2011. Prihodnji večstranski poboti se bodo skladno z ZPreZP izvajali enkrat mesečno po urniku, ki bo objavljen naknadno.

Ker se bo obvezni večstranski pobot izvajal v celoti elektronsko in se morajo poslovni subjekti, ki doslej niso sodelovali v prostovoljnem ePobotu, na njegovo izvedbo tehnično pripraviti, bo moral vsak poslovni subjekt za prijavo v obvezni pobot:

  • imeti vsaj eno kvalificirano digitalno potrdilo,
  • prijaviti podatke v vsebini, kot jo določa ZPreZP, in v strukturi zapisa, ki ga bo določil AJPES, ter
  • prijavo v obvezni pobot oddati prek spletne strani AJPES.

Viri: AJPES in Poslovni SAOP

Oznake: , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

MP delavnica: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje