Vabljeni v kavarno Ziferblat, kjer vam ne zaračunajo kave… ampak čas!

Avtor Urša Eva Pucelj — 17.01.2014
Komentiraj!
Zanimiv poslovni model, ki ga ponuja na novo odprta kavarna Ziferblat v londonskem okrožju Shoreditch, preseneča in obenem navdušuje. Gre za prvo britansko podružnico ruske kavarne, ki svojim gostom ne zaračuna pijače ali hrane, temveč čas, ki ga tam preživijo.
Vabljeni v kavarno Ziferblat, kjer vam ne zaračunajo kave… ampak čas!

Vabljeni v kavarno Ziferblat, kjer vam ne zaračunajo kave… ampak čas! (Vir slike: standard.co.uk)

Ob omenjeni predpostavki gostje lahko za minimalno plačilo pojejo neomejene količine tortic, rogljičev in drugih sladkosti, ki jih Ziferblat ponuja, ter ob tem spijejo na tone čajev in kavic…

V Rusiji Ziferblat mesečno obišče 30.000 gostov

V Rusiji ta poslovni model dobiva vedno več priznanj, priljubljenost sami kavarni pa je narasla do te mere, da je v zadnjih dveh letih odprla devet novih poslovalnic, z mesečnim obiskom 30.000 gostov.

Omenjeni poslovni model Ziferblata v praksi izgleda tako, da si vsak gost ob vstopu vzame eno izmed ponujenih budilk, si zapiše čas in jo pri sebi hrani vse do samega odhoda. Plačilo je zgolj tri penije na minuto, preračunano v eni uri to znese 1,80 funta, ob zastonj internetni povezavi, neomejenih količinah prigrizkov, ki si jih gostje lahko sami pripravijo v kuhinji (in za sabo tudi pospravijo, čeprav to ni obvezno) ter kavah in čajih, ki si jih lahko vzamejo iz temu namenjenih avtomatov. To zveni skoraj predobro, da bi bilo resnično…

O razvoju poslovnega modela govorimo tudi na MP šoli. Prijavi se >>

Število strank v Londonu raste z nepredstavljivo hitrostjo

Ivan Meetin, mladi 29-letni lastnik britanske podružnice Ziferblat je navdušen, saj pravi, da število strank od odprtja v novembru 2013 raste z nepredstavljivo hitrostjo, večina pa pride večkrat in s sabo takrat pripelje še prijatelje. Stranke lahko s seboj prinesejo tudi svojo hrano in pijačo, če to želijo, z izjemo alkohola. Meetin pri tem še dodaja: »Ljudje ne plačujejo za hrano in pijačo; mi plačamo prostor in stranke plačajo za čas, preživet v tem prostoru, pri čemer gre za participacijo.«

Vir: Standard.co.uk

comments powered by Disqus
Prijavi se na e-novice!
Najbolj brane novice