Vam dolžniki ne plačajo računa? Poznamo več načinov izterjave

Plačilna nedisciplina je eden izmed največjih problemov, s katerimi se spopadajo slovenska podjetja. Neplačevanje računov podjetij drugim podjetjem vodi v plačilno nesposobnost podjetij, ravno ta pa je najpogostejši vzrok za plačilno nedisciplino.
Vam dolžniki ne plačajo računa? Poznamo več načinov izterjave

Vam dolžniki ne plačajo računa? Poznamo več načinov izterjave (Vir: Bigstockphoto.com)

Če račun ni plačan do dogovorjenega datuma, govorimo o zapadlih terjatvah. Na takšne situacije mora podjetje čimprej odgovoriti z izterjavo. Načinov je več, kateri je pravi pa je odvisno od posamezne situacije. Na splošno velja, da podjetje najprej poskusi z blažjimi načini, saj bi s preveč agresivnim pristopom lahko ogrozili nadaljnje sodelovanje.

Načini izterjave

Pisni opomin

Pisni opomin spada med najpogostejše oblike izterjave. Opominov je lahko več. Prvi opomin naj bo vljuden in prijazen. Namen prvega opomina je, da dolžnika spomni na neplačane račune. Če dolžnik računa še vedno ne plača, sledi drugi opomin, v katerem so navedene sankcije v primeru neplačila. Ostrina opomina tako narašča, do zadnjega opomina pred tožbo.

Telefonski opomin

Telefonski opomin se ponavadi uporablja v kombinaciji s pisnim opominom. Izkaže se, da je bolj učinkovito, ker izterjevalec z dolžnikom naveže osebni stik. Telefonski izterjevalci morajo biti za to usposobljeni in morajo biti vljudni, jasni ter se morajo znati odzvati tudi na negativen sprejem.

Opomin z osebnim obiskom

Osebni obiski se navadno izvajajo pred opominom pred tožbo, namen pa je dogovor o plačilu terjatev. Med obiskom se lahko pogovorijo tudi o finančnem stanju dolžnika in o drugih alternativah plačila. Osebni obiski so dragi in časovno potratni, hkrati pa so za dolžnika lahko tudi zelo stresni, zato se redkeje izvajajo, navadno le za večje vsote denarja.

Sodna izterjava

Sodna pot se uporabi, ko drugi načini ne delujejo, saj je najdražja in negativno vpliva na odnose med podjetjem in dolžnikom. Poleg tega tudi sodna izterjava ne zagotavlja poplačila dolga.

Za izterjavo naj ima podjetje zaposlenega za to usposobljenega strokovnjaka, saj je tako več možnosti za uspešno terjatev. Če si podjetje tega ne more privoščiti, lahko za to najame podjetje, ki se ukvarja s terjatvami. 

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje