Včasih je potrebno le vprašati

Avtor — 12.06.2014
Vsakdo, ki se poda v podjetniške vode, globoko v sebi zagotovo hrepeni po uspehu. Toda marsikdo kljub trudu nikakor ne zmore najti prave poti, ki bi ga pripeljala do želenih rezultatov. Kaj je tisto, kar takšen podjetnik počne narobe?
Včasih je potrebno le vprašati

Včasih je potrebno le vprašati (Vir slike: Freeimages.com)

Geoff Burch, priznani poslovni guru in priljubljeni govorec, ki s predavanji navdušuje množice po vsem svetu, je mnenja, da je bistvena kvaliteta dobrega podjetnika ta, da zmore dobro prodajati.

Pogosto slišimo, da je za uspeh podjetja potrebno imeti dober produkt, visoko kvalitetne izdelke oziroma storitve ali pa strankam ponuditi konkurenčno ceno, ki se ji ne bodo zmogle upreti. Seveda je pomembno, da naše cene niso previsoke, da smo konkurenčni in da imamo uporaben produkt, toda kot pravi Burch, nič od tega ni pomembno, če potrošnikov ne bomo uspeli prepričati, da bodo za naš izdelek oziroma storitev odšteli denar.

Kako to storimo? Včasih je za uspešen zaključek prodaje dovolj že to, da potencialnega kupca preprosto vprašamo, ali je pripravljen kupiti naš produkt oziroma storitev.

Da se lahko povsem enostavno vprašanje še kako obrestuje, Burch ponazori z zanimivim primerom, ki vam bo gotovo dal misliti.

V svojem okolišu namreč večkrat dnevno naleti na brezdomca, ki mu vsakokrat zastavi enako vprašanje: “Imate kaj drobiža, prosim?” Povsem enostavno vprašanje, a za dotično osebo pomeni več kot zgolj golo preživetje. Na leto namreč omenjeni brezdomec na ta način zasluži okoli 30 tisoč britanskih funtov. Preračunano to pomeni okoli 37 tisoč evrov!

Geoff Burch bo kmalu predaval tudi slovenskim podjetnikom. Pridete?

Nobenega produkta, nobene storitve, a kljub temu gre omenjenemu brezdomcu veliko bolje kot marsikateremu malemu podjetniku, ki se iz dneva v dan bori za preživetje.

Bistvo se torej skriva v postavljanju vprašanj, ki je temelj dobre prodaje. Ne bojte se stopiti do ljudi in jih direktno pozvati k nakupu. Včasih je potrebno le nekaj odločnosti s strani prodajalca in situacija se za podjetje povsem spremeni.


Oznake: , ,