Večina Kickstarter podpornikov ostala brez želenega 3D printerja

Avtor — 20.10.2015
Postalo je jasno, da bo podjetje Pirate3D, ki je leta 2013 na Kickstarterju prejelo skoraj 1,5 milijona dolarjev sredstev za zagon množične proizvodnje inovativnega 3D printerja, večino izmed svojih 3.520 podpornikov pustilo na cedilu, saj svojih obljub do danes še ni uresničilo.
Večina Kickstarter podpornikov ostala brez želenega 3D printerja

Večina Kickstarter podpornikov ostala brez želenega 3D printerja (Vir slike: Kickstarter)

Pred dvema letoma je na Kickstarterju veliko navdušenja požel projekt The Buccaneer, delo ekipe iz podjetja Pirate 3D, ki je z obljubo po uporabnem in cenovno dostopnem 3D printerju prepričala 3.520 posameznikov, da so vanj vložili svoj denar. Med podporniki je bilo kar 3.389 takšnih, ki so v želji po prejetju lastnega 3D printerja za projekt odšteli več kot 300 dolarjev. Ob koncu crowdfunding kampanje je ekipa prejela skoraj 1,5 milijona dolarjev sredstev in se z obljubo, da v prvi polovici leta 2014 dostavi prednaročene produkte, lotila dela. 

Toda danes, kar leto in pol dni po obljubljenem roku za dostavo 3D printerjev, so iz podjetja Pirate 3D sporočili, da zaradi pomanjkanja denarnih sredstev projekta ne morejo dokončati in zato že aktivno iščejo nove investitorje, s pomočjo katerih bi lahko uresničili dane obljube svojim Kickstarterjevim podpornikom. Zaradi nenadejanih stroškov so namreč uspešno lahko uresničili le okoli 40 odstotkov zahtev svojih podpornikov – od tega so odposlali le nekaj sto dokončanih 3D tiskalnikov. Več kot polovica podpornikov sedaj dvomi, da bodo prejeli željeni izdelek ali pa da jim bo vsaj vrnjen denar, ki so ga na Kickstarterju odšteli za The Buccaneer. 

Kickstarter se sicer ves čas trudi, da bi zmanjšal tveganje, s katerim se soočajo podporniki. Pred nekaj dnevi je, na primer, prekinil uspešno kampanjo za projekt Skarp – inovativno lasersko britvico, ki je na njihovi platformi zbrala že preko 4 milijone dolarjev. A zaradi dejstva, da Skarp trenutno obstaja zgolj kot ideja, ne pa kot že obstoječi prototip, so pri Kickstarterju mnenja, da takšen projekt prinaša preveliko tveganje za podpornike. V primeru The Buccaneer je prototip sicer že obstajal, a nastopile so druge težave.  

Vir: TechCrunch


Oznake: , , ,