Video: Kako motivirati zaposlene?

Mnenja glede načinov motiviranja zaposlenih se razlikujejo od podjetja do podjetja. Nekateri nadrejeni menijo, da delavci bolj zavzeto opravljajo svoje delo, če jih ob končanju zastavljenega projekta čaka velik denarni bonus. Toda ali to res drži?

Raziskave kažejo, da tovrstni način nagrajevanja motivira zgolj delavce, ki opravljajo ponavljajoče mehanično delo, prav nasprotno pa je z delavci, ki opravljajo zahtevno mentalno delo! Pri delu, ki vključuje konceptualno in kreativno razmišljanje, se namreč denar le redko izkaže kot pravi motivator. To so v preteklosti že dokazala mnoga podjetja, med njimi sta Wikipedia in Linux, podjetji, ki sta uspeli prepričati na tisoče in tisoče uporabnikov, strokovnjakov na svojem področju, da jima darujejo svoj čas in strokovno znanje popolnoma brezplačno!

Kot so v raziskavi ugotovili ugledni ekonomisti pri RSA (Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures, and Commerce), obstajajo predvsem trije faktorji, ki bolj kot denar vplivajo na boljšo delovno motivacijo zaposlenih:

  • avtonomnost pri delu (sprejemanje lastnih odločitev, možnost podajanja predlogov za izboljšave, proste roke pri izbiri načina dela)
  • strokovnost (velika stopnja samozadovoljstva, občutek zmagoslavnosti)
  • poslanstvo (kvalitetni produkti oz. storitve, zadovoljstvo uporabnikov, velik ugled podjetja, za katerega delajo).

Več o motiviranju zaposlenih si poglejte v zanimivem animiranem seminarju, ki ga najdete na spodnjem posnetku:

YouTube

Poglejte tudi video: Intervju z investitorjem Daymondom Johnom >>

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje