Video: Naj javno nastopanje ne bo trn v peti podjetnika

Avtor Maja Borštnik — 02.11.2014
Komentiraj!
Podjetniki, ki so na lovu za uspehom, morajo posedovati odlične govorniške sposobnosti, do katerih pa lahko pridejo že z nekaj vaje. Za doseganje dobre prodaje ter za pridobivanje novih poslovnih partnerjev, investitorjev in pozornosti javnosti je namreč potreben dober in suveren nastop.
Video: Naj javno nastopanje ne bo trn v peti podjetnika

Video: Naj javno nastopanje ne bo trn v peti podjetnika

A dejstvo je, da predstavlja javno nastopanje trn v peti za marsikaterega posameznika, zaradi česar se mnogi javnim govorom povsem izogibajo, s tem pa si uničujejo ali vsaj slabšajo možnosti za uspeh. 

Tudi Joshua Rinaldi, ki je danes predsednik newyorške podružnice mednarodne organizacije Toastmasters International, organizacije z več kot 14.350 govorniškimi klubi v 122 državah sveta, je še pred nekaj leti trepetal pred trenutkom, ko bo moral stopiti na oder in nagovoriti prisotne v dvorani. Javnega nastopanja se je namreč izjemno bal, kljub temu pa je danes sposoben nagovoriti množico ljudi, pri tem pa jih navdušiti in jim povsem predati svojo vizijo. 

Mnogi ga sprašujejo, kako mu je uspelo, sam pa uspeh pripisuje predvsem treningu, a poudarja, da lahko ljudje na tem področju napredujejo izjemno hitro. "Grozljiv občutek strahu pred javnim nastopanjem je ponavadi zgolj posledica nepoznavanja te panoge," je prepričan. Ko ga ljudje prosijo za nasvet pred njihovim prvim nastopom jim vedno pove, da jih čaka najtežji govor v življenju, toda zagotovi jim, da bodo kasneje stvari postale veliko lažje.  

V pomoč vsem, ki jih čaka javni nastop, je Rinaldi pripravil nekaj odličnih nasvetov. 

1. Najprej spišite osnutek svojega govora: Ko boste besedilo dokončali, ga preberite tolikokrat, da se vam bo popolnoma vtisnil v spomin. Toda Rinaldi poudarja, da javnega nastopanja ne boste mogli opraviti z listom v rokah. "Bistveno je, da na koncu vadite brez besedila pred seboj. Takšen mora namreč biti tudi vaš nastop!"

2. Če ne morete brez zapiskov, jih uporabljajte pametno: Nikar ne prinesite celotnega besedila s seboj, raje si zapišite le nekaj iztočnic, na katere se boste lahko oprli v primeru, da se med govorom zmedete.  

3. Stres kontrolirajte z dihanjem: Rinaldi svetuje, da si pred nastopom vzamete minuto časa in stres preženete z nekaj globokimi vdihi. Prav tako je mnenja, da je dobro, da se pred javnim nastopanjem izogibate kofeina, saj boste zaradi njega le še bolj pod napeti.

4. Ne opravičujte se še pred začetkom govora: Veliko govorcev, ki nastopajo prvič, se pred začetkom govora opraviči prisotnim v dvorani za morebitne napake, ki bi jih lahko storili med nastopom. Toda Rinaldi je prepričan, da je takšno početje za poslušalce neprijetno in ga ne priporoča. 

5. Vključite svojo osebnost v govor: Že med pisanjem govora poiščite način, kako bi lahko vanj vključili delček svoje osebnosti. Če se radi šalite, v govor vključite nekaj šal, če dobro kuhate, pa uporabite kakšen pregovor iz kuharskega sveta. Izpadli boste bolj iskreni in zanimivi. 

6. Vzemite si čas: Pomembno je, da med govorom ne hitite, saj lahko na ta način zmedete poslušalce. Če bo vaš govor časovno omejen, to upoštevajte že med samim pisanjem govora. 

7. Govor prilagodite občinstvu: Ne pozabite, da je vaš govor namenjen ljudem, ki so prisotni v dvorani. Besedišče morate prilagoditi temu, ali nastopate pred laiki ali profesionalci, saj le tako ne boste izgubili njihovega zanimanja.

Udeležba na tekmovanjih za javne govorce je lahko odličen trening

Organizacija Toastmasters International, v kateri je zaposlen tudi Rinaldi, vsako leto organizira tekmovanje, na katerem išče najboljše govorce iz celega sveta. Bitka je naporna in dolgotrajna, saj se na njej pomeri več kot 30 tisoč govorcev, celotno tekmovanje pa traja skoraj pol leta. 

Na letošnjem tekmovanju se je najbolje odrezal šrilančan Dananjaya Hettiarachchi in tako prejel laskavi naziv svetovnega prvaka v javnem nastopanju. V kolikor iščete nekaj motivacije za svoj nastop, si lahko ogledate njegov finalni govor, s katerim je navdušil komisijo in druge navzoče: 

YouTube

Vir: Business Insider

Vabimo vas na delavnico Trening javnega nastopanja
Datum: 6.4., 13.4. in 20.4. 2016 od 17:00 do 19:30 (delavnica skupno vsebuje 3 srečanja!)
Kraj: Center Sonček
Več o delavnici najdete na povezavi tukaj >>
Želite biti obveščeni o novih datumih in prejemati informativne e-vsebine? Prijavite se tukaj >>

shranjeno pod: ,
Prijavi se na e-novice!