Video: Naj knjige leta 2016 po izboru Billa Gatesa

Avtor — 16.02.2017
Bill Gates, ustanovitelj podjetja Microsoft, ki se v zadnjih letih posveča predvsem človekoljubnim projektom, je strasten bralec, ki kljub izjemno zasedenemu urniku povprečno vsak teden prebere vsaj eno knjigo. V prispevku predstavljamo njegove najljubše knjige lanskega leta.
Bill Gates

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates želi pomagati pri reševanju svetovnih problemov. (Vir slike: Australian Business Institute)

Gates pravi, da še vedno rad spoznava nove stvari in usvaja različno znanje. Ko je bil otrok, je prebral vse enciklopedije, ki so jih imeli doma. Današnjim otrokom in tudi odraslim pa so na voljo spletni seminarji, video predavanja, podkasti in različni drugi viri novih idej in znanj.

Še vedno pa nove tematike najraje spoznava z branjem. Tako je pred kratkim pripravil seznam svojih najljubših knjig leta 2016, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

David Foster Wallace: String Theory

Knjiga String Theory ne govori o fiziki, kar bi lahko sklepali na podlagi naslova, temveč je zbirka petih avtorjevih esejev o tenisu. Tudi če ne igrate ali celo ne gledate tenisa, boste uživali ob branju te knjige, saj je Wallace mojster jezikovnega ustvarjanja.

Vir slike: Google Books.

Phil Knight: Shoe Dog

V knjigi Shoe Dog nas soustanovitelj podjetja Nike spomni, da je pot do poslovnega uspeva v resnici precej neugledna, počasna in polna napak. Avtor ne pripoveduje, da bi bralcem sporočil neko globoko življenjsko modrost, temveč na iskren način popisuje svojo zgodbo – kar je pravzaprav še bolje.

Vir slike: Google Books.

Siddhartha Mukherjee: The Gene

Mukherjee je zdravnik, profesor, raziskovalec in avtor, ki v svoji novi knjigi predstavlja zgodovino, sedanjost in prihodnost genetike in preučevanja genoma. Osredotoča se predvsem na neznanska etična vprašanja, ki jih sprožajo sodobne genomske tehnologije. Delo je napisano za laične bralce, saj se avtor zaveda, da bo področje genetike v bližnji prihodnosti vplivalo na vse nas.

Vir slike: Google Books.

Archie Brown: The Myth of the Strong Leader

Gates je to knjigo, ki je bila sicer izdana že leta 2014, začel brati zaradi ameriških predsedniških volitev, ki so se zgodile v letu 2016. Brown, ki se že več kot 50 let ukvarja s politiko in politiki, v delu pokaže, da tisti voditelji, ki najbolj zaznamujejo zgodovino in človeštvo, večinoma ne veljajo za »močne vodje«. Zgodovinsko najpomembnejši voditelji cenijo sodelovanje, delitev dela in pogajanja – hkrati pa se zavedajo, da en sam posameznik ne more poznati vseh odgovorov. Aktualno branje.

Vir slike: Google Books.

Gretchen Bakke: The Grid

Knjiga, ki opisuje stanje starajočega se električnega omrežja, sodi v enega Gatesovih najljubših »žanrov«: »knjige o vsakodnevnih stvareh, ki so pravzaprav fascinantne«. Tudi če nikoli niste razmišljali o tem, kako elektrika doseže vtičnice v vašem stanovanju, vas bo ta knjiga prepričala, da je električno omrežje eden največjih inženirskih dosežkov sodobnega sveta. Avtorica opozarja tudi na pomembnost posodabljanja omrežja, sploh če želimo zagotoviti čisto energijo.

Vir slike: Google Books.

V spodnjem videu lahko poslušate samega Billa Gatesa, ki opisuje predstavljene knjige.

YouTube

Vir: LinkedIn

Oznake: , ,