Video promocija je že obstoječi trend, ki strmo narašča

Avtor — 29.04.2013
V današnjem času zelo težko najdemo podjetja, ki nimajo močne konkurence. Podjetja se zavedajo, da morajo svoje izdelke ali storitve promovirati bolje od konkurence, zato se poslužujejo najrazličnejših metod promocije. Te se seveda močno razlikujejo po učinku.
Video promocija je že obstoječi trend, ki strmo narašča

Video promocija je že obstoječi trend, ki strmo narašča. (Vir slike: Optiweb)

Pred časom se je pojavil trend oglaševanja na socialnih omrežjih, a tudi to ni dolgotrajno rešilo problema, saj se je tega načina promocije lotila tudi konkurenca. Edini način, kako res dobro predstaviti svoje izdelke/storitve, hkrati pa zagotoviti, da si vas bodo stranke zapomnile, so video vsebine. Takšnega načina promocije se poslužujejo najbolj uspešna podjetja (Apple, Toyota, Exxon Mobil …), saj se je izkazal za zelo učinkovitega.

Te zanima, kakšna je razlika vrednosti videa v primerjavi s tekstom?

Strokovnjaki navajajo, da je minuta video predstavitve vredna toliko kot 1.800.000 besed! Si težko predstavljaš to številko? Tolikšno količino besedila vsebuje 3600 povprečnih spletnih strani. Če bi tak tekst pisal po eno uro na dan, bi za tolikšno količino potreboval kar 150 dni.

Kako pogosto pa ljudje gledajo video vsebine?

Dnevno si vsaj 45,4 % uporabnikov interneta (100.000.000 ljudi) ogleda vsaj en video, povprečni uporabnik pa si mesečno ogleda 32 video vsebin. Mnogi od teh si ogledajo najnovejše video vsebine, kot so videi mačkov, ljubkih dojenčkov in podobno, še vedno pa ostane mnogo ljudi, ki na internetu iščejo nasvete ter predstavitve izdelkov in storitev.

Pa video predstavitve res pomagajo?

Seveda! Kar 90 % spletnih nakupovalcev navaja, da so jim video predstavitve pomagale pri odločitvi v zvezi s spletnim nakupom. To pa seveda pomeni, da imajo podjetja, ki na spletu svoje produkte predstavijo z video vsebinami, veliko konkurenčno prednost pred tistimi, ki video predstavitev ne ponujajo.

75 % vprašanih je navedlo, da si vsaj enkrat tedensko ogledajo video vsebine na poslovnih straneh. Kar 65 % teh po ogledu videa obišče tudi spletno stran tržnika.

Koliko časa na mesec uporabnik gleda video oglase?

Povprečni uporabnik mesečno porabi 16 minut in 49 sekund za gledanje video oglasov. Če podjetje ne ponuja video vsebin, zamuja pomembno tržno priložnost. Pri videu seveda število ogledov ne pomeni toliko kot pa razlog za ogled. Vedeti moramo, da si marsikdo ne bo vzel časa za iskanje in analizo raznih podatkov na internetu, ampak si bo veliko raje ogledal kratko video predstavitev. Kar 59 % ljudi si raje ogleda video, kot da bere besedilo.

Kakšni pa so rezultati video vsebin?

Online Publishers Association navaja, da si 80 % uporabnikov zapomni video oglase, ki so si jih ogledali v zadnjem mesecu, skoraj polovica pa jih po ogledu izvede vsaj eno od spodaj navedenih akcij:

  • 26 % uporabnikov poišče več podatkov o temi videa,
  • 22 % uporabnikov si ogleda spletno stran, omenjeno v videu,
  • 15% uporabnikov si poišče več informacij o predstavljenem podjetju,
  • 12 % uporabnikov kupi izdelek, ki je bil predstavljen v oglasu.

Strokovnjaki navajajo tudi, da stranke po ogledu videa s 64-% povečano verjetnostjo kupijo predstavljeni produkt. Uporabniki v povprečju ostanejo 2 minuti dlje na spletnih straneh, ki vsebujejo tudi video predstavitve (čas ogleda ni vštet v to razliko).

Pa je video marketing koristen le za prodajalce izdelkov?

Še zdaleč ne. Avstralska skupina, ki prodaja nepremičnine navaja, da je povpraševanje za nepremičnine, ki jih predstavijo z videom, za 403 % boljše od ostalih.

Kako pa so video vsebine povezane s prepoznavnostjo podjetij?

Že pred časom so najbolj uspešni ugotovili, da so video predstavitve idealen način, kako povečati svojo prepoznavnost. Z video vsebinami si prepoznavnost večajo podjetja, kot sta Pepsi in Google (Youtube, Gmail, Chrome), nekatera podjetja pa so si svetovno prepoznavnost pridobila prav z viralnimi video marketinškimi kampanjami. Dober primer je podjetje TNT s svojim videom, imenovanim »A dramatic surprise on a quiet square« ali pod bolj znanim naslovom »Push to add drama button«. Video so objavili 11. 4. 2012, ta pa je v le nekaj dneh dosegel preko 10 milijonov ogledov, v enem letu pa je dosegel kar 44,9 milijonov ogledov! Noro, kajne? To se je seveda dobro poznalo tudi pri rasti in dobičku podjetja.

Na koga se obrnem, če želim video predstavitev?

Video produkcija Videa, ki spada pod podjetje Optiweb, se kot eno izmed prvih podjetij v Sloveniji posveča animiranim video predstavitvam, obenem pa ponujajo tudi snemanje in postprodukcijo. Pred kratkim so izdelali predstavitveni video za mednarodno podjetje Goolets, ki si ga lahko ogledate tukaj, in predstavitev podjetja Mizarstvo Markelj, ki se ukvarja tudi z izdelavo unikatnih izdelkov. Slednjo si lahko ogledate v videu spodaj, vse reference pa si lahko ogledate na njihovi spletni strani.

YouTube


Oznake: , ,