Video: Richard Branson in Elon Musk o podjetništvu

Pred nekaj dnevi smo lahko prek spleta v živo spremljali pogovor dveh izjemnih podjetnikov in vizionarjev, Elona Muska in Richarda Bransona. V kolikor ste prenos v živo zamudili, vas vabimo k ogledu posnetka prenosa!

Pogovor se je odvijal prek spletne klepetalnice Google Hangouts, moderirala pa ga je Yonca Brunini, ena izmed Googlovih uslužbenk. Podjetnika sta tekom pogovora načela veliko različnih tem, večinoma pa je beseda tekla o njuni poglavitni panogi, s katero sta oba tudi zaslovela – o podjetništvu. Poglejmo si nekaj drobcev iz njunega izredno zanimivega in poučnega pogovora.

Nasvet za mlade podjetnike

Oba podjetnika sta za mlade podjetnike podala po en nasvet, ki je po njunem mnenju ključen za uspešno vodenje startup podjetja. 

Richard Branson, ustanovitelj mnogih uspešnih podjetij in blagovnih znamk, kot so Virgin Atlantic Airways, Virgin Mobile, Virgin Australia in drugi, je poudaril, naj posamezniki z realizacijo poslovne ideje, ki bi lahko spremenila življenja mnogih, ne odlašajo, temveč naj se k delu spravijo takoj. 

Elon Musk, izjemen vizionar kanadskih in južnoafriških korenin, ki je svetovno slavo požel z ustanovitvijo podjetij PayPal, Tesla Motors in SpaceX, pa mladim podjetnikom svetuje, da naj bodo pri uresničevanju svojih poslovnih idej izjemno kritični do njihovih morebitnih napak in pomanjkljivosti. Da bi lahko uspeli, morajo izničiti prav vse slabosti poslovne ideje, je še poudaril. 

O neuspehu

Elon Musk je tekom let ugotovil, da se sčasoma prav vsako podjetje sooči s težkimi časi. Velikokrat ti nastopijo že kmalu po sami ustanovitvi podjetja – sprva vse kaže na rožnat začetek, toda po približno pol leta poslovanja se začenjajo kazati prve težave, saj vsako podjetje slej ko prej naleti na težave, na katere ni pripravljeno. 

Ko je Musk ustanovil podjetje SpaceX, se je tudi sam soočal s hudimi težavami: močno jim je primanjkovalo denarnih sredstev, njihov glavni produkt – vesoljska raketa – pa ni in ni hotela delovati. Toda Musk se zaveda, da je bistveno vztrajanje in prilagajanje trenutnim razmeram. Če podjetje preživi prvih nekaj let, je na odlični poti k uspehu!

Z Muskom se je strinjal tudi Branson, ki je tudi sam že doživel kar nekaj padcev in vzponov. Branson je poudaril, naj se podjetniki ne obremenjujejo preveč, če njihovo podjetje propade. Kar 80 odstotkom podjetij namreč ne uspe! Bistveno je, da podjetniki iz slabe izkušnje odnesejo kar največ izkušenj in nato z nabranim znanjem poskusijo znova. In znova. 

Več pa si poglejte v videoposnetku pogovora:

YouTube

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje