Vlada končno razkrila podrobnosti prodaje NKBM

Avtor — 16.11.2007
Danes je vlada končno razkrila skoraj vse glavne podrobnosti prodaje Nove kreditne banke Maribor.
Vlada končno razkrila podrobnosti prodaje NKBM

NKBM bo deloma prešla v zasebne roke.

Prodaja bo izvedena po vzoru hrvaškega telekoma, torej javno. Najpomembnejši podatek je prav gotovo cena. Ta še ni točno določena, saj je odvisna od povpraševanja. Znašala bo med 20,5 in 27 evri. Dokončno bo znana 30. novembra po zaključku zbiranja ponudb.

Banka se ne bo popolnoma privatizirala, saj bo 51 odstotkov lastništva še vedno ostalo v rokah države. Malim delničarjem bo na voljo do 24,5 odstotka delnic, ostali del pa bo na voljo večjim, institucionalnim vlagateljem.

Rok za oddajo obrazca za nakup je 27. november, oziroma 29. november za institucionalne vlagatelje.

Začenja se torej dolgo pričakovani drugi krog privatizacije, ki pa ne bo potekal povsem enako kot prvi. Tokrat za delnice namreč ne bo treba čakati v vrsti, saj se bo na za to določenih mestih le zbiralo naročila za nakup. Datum vložitve naročila ne bo vplival na to, ali bo posamezen vlagatelj izbran ali ne, bo pa, kot že rečeno, število interesentov vplivalo na končno ceno delnice ter v primeru prevelikega zanimanja tudi na največje število delnic, ki jih bo posameznik lahko pridobil. Sicer je znesek delnic za posameznega vlagatelja omejen na 50.000 evrov.

Dne 4. decembra bo NKBM začela tudi s trgovanjem na Ljubljanski borzi.

Mesta za oddajo so na nekaterih enotah Pošte Slovenije, Nove Ljubljanske banke ter v nekaterih poslovalnicah NKBM (seznam vseh mest).

Vir: NKBM