Nasveti za podjetnike: Vodenje podjetja od doma

Avtor ivosvigelj — 29.04.2008
Komentiraj!
Organizirati poslovanje od doma tako, da bo to najbolj učinkovito in v sozvočju z zasebnim življenjem, je težka naloga.
Nasveti za podjetnike: Vodenje podjetja od doma

Poslovanje od doma je priporočljivo le, če ga znate dobro organizirati.

Na začetku poslovanja je vodenje podjetja od doma pogosto najprimernejša rešitev. S tem prihranite veliko izdatkov za najem ali nakup poslovnih prostorov, pa tudi dostop do pisarne je neprekinjen in preprost. Seveda ima na drugi strani tudi pisarna do vas neprekinjen dostop, kar lahko z večanjem podjetja postane zahteven problem, ki ga je priporočljivo rešiti z uporabo poslovnih prostorov ločenih od doma.

Če poslujete od doma, morate poskrbeti za kar se da jasno delitev osebnega in delovnega prostora ter časa. Ti dve sferi morate ločiti, čeprav ste se morda za poslovanje od doma odločili ravno zaradi možnosti, da združite poslovno in osebno. Ljudje, ki živijo z vami, morajo vedeti, kdaj je vaš čas namenjen njim in kdaj ne. Le tako boste dosegli mir in koncentracijo potrebno za kvalitetno opravljeno delo.

Imejte torej na razpolago poslovni prostor, kjer je shranjen samo material potreben za vaše poslovanje. Zelo priporočljivo je, da imate v tem prostoru računalnik in telefonsko linijo, ki sta namenjena zgolj poslovanju, saj se tako izognete vsakodnevnim konfliktom z ostalimi družinskimi člani glede uporabe skupnih naprav.

Pogosto je skrb za otroke, opravljanje gospodinjskih opravil in še vodenje ambicioznega podjetja časovno prezahtevna naloga za podjetnika. Zato si priskrbite pomoč, bodisi v obliki varuške ali pa čistilke. To je dodaten, a včasih nujno potreben strošek.

Vodenje poslov od doma zna biti skušnjava za mlade nadebudne podjetnike, da veliko večino časa preživijo v pisarni, nenehno pregledujejo elektronska sporočila, odgovarjajo na telefonske klice in podobno. Temu se morate upreti in se posvetiti tudi ostalim obveznostim. Le tako bo sozvočje med osebnim in poslovnim ostalo mogoče. Da ohranite to sozvočje je pogosto primerno tudi, da si na isti koledar zapisujete tako poslovne obveznosti, kot tudi zasebne dogodke. S tem ne bo prišlo do prekrivanja in posledično do zanemarjanja ali poslovne ali pa osebne sfere.

Če se podjetje razširi, morate poslovanje od doma prekiniti ali vsaj omejiti. Večja potreba po poslovnem prostoru in poslovni profesionalnosti zahtevata poslovne prostore strogo ločene od vsake privatne sfere.


Vir: TheStreet.com

Prijavi se na e-novice!