Vodenje virtualnega tima: 3 najpogostejša vprašanja

Geografsko razpršeni timi in virtualni timi so realnost že kar nekaj časa, kljub vsemu pa imajo vodje še vedno probleme, kako takšen tim voditi. V nadaljevanju si preberite tri najpogostejša vprašanja in rešitve na to temo.
Vodenje virtualnega tima: 3 najpogostejša vprašanja

Vodenje virtualnega tima: 3 najpogostejša vprašanja. (Vir slike: sxc.hu)

1. Kdaj in kako pogosto se mora tim sestati v živo?

Z izjemo izključno virtualnih timov, se virtualni in geografsko razpršeni timi slej ko prej srečajo v živo. Nekatere študije nakazujejo na to, da je srečanje v živo izrednega pomena predvsem zgodaj v obstoju tima – bodite pozorni, zgodaj ne pomeni takoj. Za tim je dobro, da ima nekaj virtualnih izkušenj in sodelovanja med seboj še preden se prvič spozna v živo. Najboljši način sestankovanja v živo je po predvidenem času npr. vsak prvi teden v mesecu. Takšen v naprej predviden urnik omogoča posameznim članom v timu, da določene diskusije prihranijo za srečanje v živo.

2. Kakšno tehnologijo naj uporablja virtualni tim?

Pri hitrem razvoju tehnologije je vodja v dvomih, katero platformo izbrati za svoj tim. Najbolj pomembno za vsak tim, ki je odvisen od telefonskih linij in interneta je:

  • Preprostost – naj bo platforma preprosta, tako, da jo bo tim brez problema uporabljal.
  • Zanesljivost – pomembno je, da razen občasnih manjših prekinitev sistema nimate skrbi, ali bo sporočilo prišlo do pravega naslovnika v pravem času.
  • Dostopnost – člani tima morajo dostopati do platforme praktično iz kjerkoli (iz pisarne, preko pametnega mobilnega telefona, od doma, itd.).To verjetno ne bo problem, saj imamo praktično kjerkoli na svetu dostop do interneta in telefona.

3. Kako naj vodja koordinira delo med razpršenimi člani tima?

Vodje virtualnih timov morajo svoje napore usmeriti v strukturo in socialno okolje. To dvoje mora vodja konstantno držati v ravnovesju. Sprva je tim potrebno navaditi na strukturirano delo: jasno določene naloge in jasno določeni cilji ter jasno opredeljen proces reševanja problemov. Hkrati pa mora vodja poskrbeti, da v timu ne prihaja do prepirov, ki niso konstruktivni, povezovati mora člane, jih podpirati in znati motivirati.

Vir: blogs.hbr.org

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje