Vse, kar morate vedeti o faktoringu

Za uspešno poslovanje podjetja je potrebno čim bolj učinkovito upravljanje s terjatvami in eno izmed finančnih orodij za takojšnje poplačilo terjatev z odloženim rokom plačila.
Prispevki za socialno varnost samozaposlenih - november 2014

Prispevki za socialno varnost samozaposlenih – november 2014 (Vir slike: Freeimages.com)

Faktoring je storitev, ki je primerna za podjetja vseh velikosti, še posebej za hitro rastoča podjetja, ki želijo izboljšati svojo likvidnost.

S pomočjo tega finančnega orodja si lahko zagotovijo zmanjševanje tveganj v finančnem poslovanju, zaradi hitre pridobitve sredstev pa tudi varnejše in bolj učinkovito upravljanje z denarnimi tokovi.

80 % vrednosti fakture odstopnik terjatve prejme takoj

Faktor je podjetje, specializirano za upravljanje s terjatvami, ki v sklopu storitve zagotovi financiranje poslovanja na osnovi odstopa terjatev do kupcev.

Po sklenitvi sodelovanja faktor odstopniku terjatev v najkrajšem možnem času izplača pogodbeno določen odstotek financiranja, ki običajno znaša 80 % vrednosti odstopljene terjatve, zmanjšan za faktorniško provizijo. Preostanek prejme odstopnik terjatve takoj, ko dolžnik svojo terjatev poravna faktorju.

Zaradi izredno hitre pridobitve sredstev faktoring tako omogoča nemoteno financiranje in stabilno rast poslovanja. Za odstopnika terjatev predstavlja enega izmed hitrih in učinkovitih načinov kratkoročnega financiranja, poleg tega pa pripomore tudi k odpravljanju tveganj zaradi neplačevanja s strani kupcev. Za faktoring se pogosto odločajo tudi podjetja, ki imajo občasne likvidnostne težave zaradi odobravanja dobaviteljskih posojil.

Kako poteka faktoring?

Faktoring poteka v več stopnjah, pri čemer dobi odstopnik terjatve večino sredstev s strani faktorja poplačanih takoj, medtem ko na preostanek počaka, dokler kupec svojih obveznosti ne poravna na faktorjev račun. Med tem časom lahko odstopnik terjatve s pridobljenimi sredstvi nemoteno upravlja, vlaga v nadaljnje poslovanje in si zagotovi hitro obračanje sredstev.

1. korak: Faktor in odstopnik terjatve skleneta pogodbo, v kateri opredelita terjatve in faktorniško provizijo za odkup.

2. korak: Po opravljeni storitvi odstopnik terjatve izdan račun posreduje faktorju, ki pripravi odkupno dokumentacijo.

3. korak: Faktor odstopniku terjatve v najkrajšem možnem času poplača 80 % vrednosti odkupljenega računa (odstotki lahko variirajo in so opredeljeni s pogodbo), zmanjšanega za faktorinško provizijo.

4. korak: Ob dospelosti terjatve mora kupec svoje obveznosti poravnati z nakazilom na faktorjev račun.

5. korak: Faktor pripravi poračun in odstopniku terjatve izplača razliko od polne vrednosti računa, skladno s členi, opredeljenimi v sklenjeni pogodbi.

Glede na tip dolžnikov se lahko izvede faktoring brez regresne pravice ali faktoring z regresno pravico. V prvem primeru faktor pred financiranjem zavaruje terjatve odstopnika in v primeru, da dolžnik do datuma zapadlosti terjatve ne poravna svojih obveznosti, odstopnik ne jamči za poplačilo.

Faktoring z regresno pravico je optimalen predvsem, kadar ima odstopnik terjatev več dolžnikov s slabšo bonitetno oceno, vendar mora v tem primeru odstopnik terjatve jamčiti, da bo poravnal nastale obveznosti do faktorja.

Zakaj se odločiti za faktoring?

Faktoring je transparenten in zanesljiv način za hitro pridobitev finančnih sredstev. Poleg tega, da podjetju prihrani čas in zmanjša administrativne stroške, ki so sicer potrebni za upravljanje terjatev, pozitivno vpliva tudi na boniteto podjetja.

S pomočjo faktoringa lahko podjetje svojim strankam zagotovi tudi daljše plačilne roke in na ta način poveča svojo konkurenčno prednost, kljub vsemu pa v zelo kratkem času pridobi finance za nemoteno poslovanje. Poleg tega sodelovanje s profesionalnim faktorjem zagotavlja tudi večjo varnost in zanesljivost, saj si podjetje zagotovi preverjeno in transparentno zmanjševanje tveganj.

5 razlogov ZA faktoring:

  • odpravljanje tveganj v finančnem poslovanju,
  • učinkovitejše upravljanje s terjatvami,
  • izboljšanje finančne likvidnosti.
  • izboljšanje možnosti financiranja rasti podjetja,
  • časovno hitrejše unovčevanje terjatev.
Vas zanima več o faktoringu? Obiščite spletno stran podjetja Achilles.

Avtor članka je Nejc Apšner iz podjetja Achilles.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje