Wikipedijinih 10 milijonov člankov

Brezplačna spletna enciklopedija je pretekli konec tedna obširno zbirko dopolnila na izjemnih 10 milijonov vnosov.
Wikipedijinih 10 milijonov člankov

Wikipediji so v preteklosti očitali tudi dvojna merila.

Besedila so ustvarjena v skupno 250 jezikih, najpopularnejši pa je angleščina, v katerem je napisanih 2,3 milijona člankov. Sledijo ji nemščina, francoščina, poljščina in japonščina.

Neprofitna organizacija Wikimedia, ki med drugim upravlja tudi s stranjo Wikipedia, sredstva za svoje delo črpa iz donacij. Pred dnevi je organizacija The Alfred P. Sloan radodarno poklonila znesek v višini 3 milijonov dolarjev, ki se bodo izplačevali v naslednjih treh letih. Sredstva bodo porabili za izboljšave na področju kakovosti vsebin, učinkovitejšega zbiranja denarnih prispevkov in preko DVD-jev in knjig ponuditi brezplačno znanje tudi tistim, ki nimajo dostopa do spleta.

Wikimedia ima zaposlenih 15 ljudi, do leta 2010 si želijo še dodatnih 10 sodelavcev. V letu 2006 so zbrali skupno 1,5 milijona dolarjev prispevkov, v letu 2007 se je ta številka dvignila na 2,7 milijona ($315.000 je v obliki svojih delnic doniral tudi Google).

Na račun kredibilnosti Wikipedijinih člankov, je bilo od ustanovitvenega leta 2001 napisano že marsikaj. Mnogi so mnenja, da bi morala organizacija postati finančno neodvisna in sredstva za razvoj črpati iz oglasnih sporočil na strani. Za dober zaslužek pogoje vsekakor ima, saj zaseda 5. mesto najbolj obiskanih strani na internetu, s 4 milijardami ogledov strani letno.

 

Vir: TechCrunch

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli zrcali na internet. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in najpomembneje - ali vse te specifike kot kreatorji besedil upoštevajo ob pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje