Xlab je zmagovalec NASA World Wind Europe Challenge 2013

V Ljubljani je včeraj potekala tiskovna konferenca, kjer so bile razkrite podrobnosti tekmovanja NASA World Wind Challenge, na katerem je zmagalo slovensko razvojno IT podjetje Xlab (član Tehnološkega parka v Ljubljani).
Xlab je zmagovalec NASA World Wind Europe Challenge 2013

Xlab zmagovalec NASA World Wind Europe Challenge 2013. (Vir slike: xlab.si)

Ljubljansko informacijsko tehnološko (IT) podjetje Xlab, z okrog 70 zaposlenimi in z močnim raziskovalnim zaledjem na področju porazdeljenih sistemov, je pred kratkim s svojim sklopom rešitev zmagalo na tekmovanju Nasa World Wind Europa Challenge.

Zmagovalec NASA World Wind Europe Challenge 2013

Podjetje Xlab je sprejelo izziv sestaviti prostorsko aplikacijo za zbiranje podatkov z uporabo odprtokodnega sistema World Wind agencije NASA. Orodje, ki so ga razvili je bilo nagrajeno s prvim mestom v kategoriji programskih aplikacij za pomoč na področju mestne infrastrukture, znanstvenih raziskav, navigacije, načrtovanja letalskih poti, satelitske industrije ali izobraževanja.

Nagrada za slovensko podjetje Xlab predstavlja predvsem dobro referenco, saj Nasino orodje uporabljajo številne ameriške nevladne in vladne organizacije. Ekipa podjetja, ki jo sestavljajo Vito Čuček, Marjan Šterk, Jure Polutnik, Marko Praprotnik in Gregor Berginc, je Nasino platformo izboljšala z efekti ter zagotovila pohitritev vektorskih izrisov, pospešila prenos podatkov, poleg tega pa je ekipi uspelo še razbremeniti internetne povezave in strežnike.

Začetki razvoja Xlabove rešitve segajo v leto 2008, ko so v Xlabu začeli uporabljati odprtokodno Nasino programsko ogrodje World Wind, ki omogoča vizualizacijo in obdelavo geografskih podatkov. Lani so se nato prijavili na omenjeno tekmovanje in dotlej razvite rešitve prilagodili za potrebe tekmovanja, na katerem se je v zaključnem delu pretekli teden v Firencah pomerilo osem ekip.

Gaea+

Xlab je sicer na istem programskem jedru v zadnjih letih vzporedno razvil več orodij za različne ciljne uporabnike, ki jih trži pod blagovno znamko Gaea+. Med uporabniki njihovih orodij so denimo slovenska uprava za zaščito in reševanje, Planinska zveza Slovenije, Skupnost občin Slovenije, nekatere gasilske brigade.

Gaea+ je preprosta za uporabo in omogoča predstavitev neomejenih količin poljubnih geografsko označenih podatkov v obliki slojev, ki nadgrajujejo osnovno vizualizacijo površja Zemlje z zbirko vsebinsko sorodnih podatkov.

Čestitke podjetju Xlab!

Vir: xlab.si

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje