Yahoo: Se bodo delničarji uprli?

Vedno več lastnikov se ne strinja s politiko uprave, kritike so vse glasnejše, domine pa so se začele podirati s prvimi vloženimi tožbami.
Yahoo: Se bodo delničarji uprli?

Bo Steve iz svojega rokava stresel umazane trike?

Yerry Yang, soustanovitelj in glavni direktor, se poleg prevzemne ponudbe, slabega poslovanja in posledično številčnega odpuščanja, sedaj sooča še s tožbami.

Prva je bila vložena že v ponedeljek, kmalu za tem ko je Yahoo! oznanil zavnitev Microsoftove ponudbe. The Wayne County Employee’s Retirement System of Michigan, ima v lasti 13.600 delnic in s tem ne spada med večje investitorje, a natančno oriše njihovo splošno mnenje. Podjetje si lahko kaj kmalu nakopiči srd velikih delničarjev, ki bodo svojo moč raje izkazali s pravicami do glasovanja, kot z zamudnimi pravnimi postopki. Veliko izmed njih je namreč že izrazilo nestrinjanje. Zanimivo je tudi, da ima eden izmed večjih lastnikov Yahooja, CapRe, velikanski delež tudi v Microsoftu ($15,7 milijarde) in si ne želi preplačanega posla. Približno 30 odstotni delež Yahooja imajo skupaj v lasti tudi podjetja kot so Barclays, Vanguard in State Street, ista podjetja pa si lastijo Microsoftove delnice v skupni vrednosti $58 milijard!

V postopku je tudi tožba, vložena po lanskoletni zavrnitvi Microsoftove prevzemne ponudbe, ki člane uprave bremeni delovanja v nasprotju z interesi lastnikov. Uprava naj za takšno odločitev ne bi imela pravih argumentov, le željo po ohranitvi dobro plačanih delovnih mest. V letu 2006 so bili za svoje pozicije plačani med 588.424 in 649.788 dolarji.

V zadnjih tednih smo velikokrat slišali komentarje o preteklih umazanih udarcih Microsofta in da bo tudi tokrat poizkušal s podobnimi prijemi. New York Post piše, da se bo tekma zelo zaostrila v primeru, da se bodo izvršni direktorji obnašali neracionalno in emocionalno. Steve Ballmer je tako že izkoristil »upor« med vrstami Yahooja. Nekateri viri namreč navajajo, da se bo Microsoft spustil v t.i. proxy bitko. Pravila igre so naslednja: Ballmer kontaktira delničarje in jim predstavi kandidate za člane uprave, ki bi jih imenoval Microsoft. Na ta način bi delničarji z glasovanjem zamenjali trenutno vodstvo, prevzem pa bi se nato brez težav izpeljal. Ballmer je sicer dejal, da se ne želi spustiti na tako raven, vendar če se bo Yahoo! še naprej poizkušal izogibati in zavračati prevzem, mu ne bo preostalo drugega. Rok za nominacijo direktorjev je 13. marec.

Vir blizu Microsoftovega vrha pravi, da je 40 dolarjev za delnico, kolikor zahtevajo pri Yahoo!, čez mejo do katere se želi Ballmer še prijateljsko dogovoriti. Pri vsem pritisku, ki ga v teh dneh čutijo pri Yahoo!, pa bo verjetno dovolj le za dolar ali dva višja ponudba od začetne, da bo uprava prevzem potrdila. Jerry Jang je delničarjem poslal pismo v katerem pojasnjuje dejstva, ki so botrovala k zavrnitvi. TechCrunch je zapisal, da je pismo zgolj formalnost in da v njem ni novih argumentov, ki bi opravičevali odklonitev. Prevzem Yahooja sedaj skoraj zagotovo ne rešijo niti torkova maratonska pogajanja z News Corporation. Z močnimi lastniki naklonjenimi prevzemu, se bo izredno težko boriti. Kot vse kaže je Yang s svojimi ožjimi sodelavci stisnjen v kot.

 

Vir: TechCrunch

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje