YouTube avtomatsko prevaja avdio v podnapise

Avtor Nejc Krumpačnik — 08.03.2010
Komentiraj!
Nihče ne more zanikati, da ima YouTube zavidljivo število uporabnikov in visok renome. A Google kljub temu ve, da njegova video spletna stran ni zmožna ustreči vsem, ki jo obiščejo, kar vključuje tudi tiste uporabnike, ki imajo težave s sluhom.
YouTube avtomatsko prevaja avdio v podnapise

YouTube uvedel podnapise (slika: geek.com).

Podjetje je naredilo korak naprej pri naslavljanju prikrajšanih in že novembra manjši skupini ponudilo avtomatske podnapise.

Avtomatski podnapisi uporabljajo tehnologijo govora, da določijo primerne podnapise za video. Vsako minuto se na YouTube prenese kar 20 ur video posnetkov, zato je praktično nemogoče, da bi jim podnapise dodajali ročno. Na srečo težave odpravlja Googlova tehnologija za avtomatsko prepoznavanje govora (ASR - automatic speech recognition). To je ista tehnologija, ki jo Google uporablja v Google Voice Search. 

Seveda lahko do napak prihaja tudi pri najboljših ASR tehnologijah. Do njih bo prišlo še hitreje, če avdio posnetek ni čist. Zaradi tega bodo lahko oskrbovalci video vsebin avtomatske podnapise prenesli na svoj računalnik, jih izboljšali, popravili ter ponovno prenesli na splet. Zanimive zmožnosti so na voljo tudi gledalcem. Podnapisi se lahko prevedejo v okoli petdeset jezikov, kar pomeni, da bo Youtube zagotovo pridobil nekaj novih globalnih uporabnikov.

Trenutno je proces avtomatskega dodajanja podnapisov omejen na angleško-govoreče občinstvo in čiste avdio posnetke. YouTube upa, da mu bo uspelo v svoj katalog dodati vse angleško-govoreče video posnetke, a lastniki videov lahko poprosijo, da bi njihov video bil procesiran hitreje, tako da kliknejo na "request processing" gumb. 

 

Vir: Geek.com

shranjeno pod:
Prijavi se na e-novice!