Z 2. januarjem 2016 bodo davčne blagajne obvezne

Vlada Republike Slovenije je objavila predlog zakona o davčnem potrjevanju računov, ki bo prinesel uvedbo davčnih blagajn. Prehodno obdobje bo potekalo od 1. decembra 2015 do 2. januarja 2016, s tem datumom pa bo izvajanje postopka potrjevanja računov po tem zakonu postalo obvezno.
Z 2. januarjem 2016 bodo davčne blagajne obvezne

Z 2. januarjem 2016 bodo davčne blagajne obvezne (Vir slike: suphakit73, FreeDigitalPhotos.net)

Finančna uprava Republike Slovenije bo elektronsko podporo zagotavljala od 1. decembra 2015 dalje, s čimer bodo zavezanci pridobili možnost postopnega prehoda na sistem obveznega potrjevanja računov. Z 2. januarjem 2016 pa bo za vse zavezance postopek potrjevanja računov po tem zakonu postal obvezen.

Predhodno obdobje tudi za zavezance z vezanimi knjigami računov

Predlog zakona pa predvideva še eno prehodno obdobje, in sicer do 31. decembra 2017 za zavezance, ki uporabljajo vezano knjigo računov.

Do tega roka bodo po pojasnilih predlagateljev vsi zavezanci, ki izdajajo račune pri gotovinskem poslovanju, izbrali med uporabo elektronske naprave za izdajo računov ter uporabo vezane knjige računov.

Imate poslovni načrt?

Po tem datumu bo za vse zavezance uporaba elektronskih naprav za izdajo računov postala obvezna oziroma bo obvezno potrdilo Agencije za komunikacijska omrežja in storitve o nezmožnosti vzpostavitve elektronske povezave, ker na njihovem območju torej ni na voljo internetne povezave.

Po predlogu zakona bo zavezanec v prehodnem obdobju lahko še uporabljal vezano knjigo računov in mu do izteka prehodnega obdobja tudi ne bo treba nabaviti elektronske naprave za izdajo računov, a bo imel zato dodatne obveznosti: »Pred izdajo računa bo moral pridobiti namensko digitalno potrdilo za elektronsko podpisovanje, davčnemu organu sporočiti podatke o vseh poslovnih prostorih ter naknadno, najpozneje v desetih delovnih dneh poslati podatke o tako izdanih računih davčnemu organu,« piše v predlogu zakona.

Zavezanec bo za izpolnitev te obveznosti potreboval internetno povezavo z davčnim organom, davčni organ pa bo prek portala e-davki omogočil vnos teh podatkov ter dodelitev enkratne identifikacijske oznake računa kot potrdila o prejemu naknadno posredovanih podatkov o računu.

Vir: SAOP

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje