Z izumi do novih delovnih mest

V Ljubljani, v atriju Pošte Slovenije na Čopovi ulici, bo 7. oktobra 2014 od 10.00 dalje odprta razstava izumov samostojnih izumiteljev z naslovom »Z izumi do novih delovnih mest«. Razstavo si bo mogoče ogledati do 10. oktobra 2014.
Z izumi do novih delovnih mest

Rajko Topolovec na svojem mini motorčku (Vir slike: Inovatorski center ASI)

Razstavo si bo mogoče ogledati vsak dan od 7. do 10. oktobra v času od  9.00 do 19.00, 7. oktobra, na dan odprtja pa bo v konferenčni dvorani Pošte potekalo tudi brezplačno celodnevno izobraževanje na to temo.

V združenju izumiteljev ASI, ki je organizator dogodka, pojasnjujejo, da so se za takšen naslov razstave odločili zato, ker menijo, da imajo izumi njihovih članov velik potencial za to, da bi se v primeru njihovega uspešnega prodora na tržišče lahko zaposlilo veliko ljudi.

Inovacije sicer delovna mesta lahko tudi zapirajo: če neko podjetje, v katerem npr. pet delavcev sestavlja nek izdelek, kupi robota, ki bo opravljal enako delo, bo teh pet delavcev odpustilo in zaposlilo samo enega, ki bo kontroliral robota. To pa ne velja za izume, ki bodo na ogled na razstavi, so prepričani v ASI, saj gre za nove izdelke, ki jih še ni na tržišču.

V ASI si želijo, da bi poleg poslovnežev, investitorjev in vseh ljudi, ki jih zanimajo izumi, razstavo obiskali tudi brezposelni mladi, še zlasti brezposelni diplomanti iz družboslovja, ki bi se na dogodku lahko povezali z izumitelji.

Člani ASI so namreč majhni podjetniki in predvsem individualni izumitelji, ki imajo odlično tehnično znanje, mnogim pa primanjkuje znanja o marketingu, podjetništvu, pravu, slabše obvladajo tuje jezike in podobno, kar jih zelo ovira na poti, ko bi se moral nek izdelek uveljaviti na tržišču. To pa so znanja, ki jih ima nek mlad ekonomist, a jih ne more nikjer uporabiti, če sploh ne dobi priložnosti za službo.

Jasno je sicer, da izumitelji potencialne pomoči na začetku ne bi mogli plačati, saj nimajo s čim, vsi pa so pripravljeni v primeru uspeha deliti svoj prihodek od izuma.

Kaj si bo na razstavi mogoče ogledati?

Razstavljenih bo prek 40 izumov. Veliko od teh je bilo podprtih s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija prek javnega razpisa INO 2013-2014 izumiteljem omogočilo brezplačno svetovanje in pomoč pri patentnih prijavah, ustanavljanju novih inovativnih podjetij in sofinancirano pomoč pri uvedbi novih izdelkov na trg.

Člani ASI so v največji meri izkoristili pomoč pri patentiranju, zato si bo na razstavi mogoče ogledati vrsto patentiranih prototipov, nekaj pa tudi že končnih izdelkov, ki jih izumitelji pravkar začenjajo tržiti.

Med slednjimi naj omenimo aerator za vodne pipe, ki sta ga izumila Milan in Dragan Jeremić, in zagotavlja varčevanje s pitno vodo ter je izjemno enostaven za vzdrževanje. Inovatorja pričakujeta velik prodajni uspeh tudi izven slovenskih meja, zato sta letos vložila mednarodno patentno prijavo.

Oblikovalka Martina Stantič je prav tako patentirala ekološko zložljivo stojalo za vpenjanje oglaševalske vsebine in prek svojega podjetja INMA tudi že začela s prodajo. Odzivi uporabnikov so odlični, saj je stojalo mogoče zelo hitro zložiti in razstaviti in je zato, ker je lahko, idealno za vse, ki z letali potujejo na sejme v tujino.

Matej Radolič, Marjan Vraz in Mitja Kelenc pa so patentirali večnamensko otroško pohištvo – previjalno mizo, iz katere se potem, ko je ne potrebujemo več, na enostaven način sestavi otroška postelja in poličnik, kar podaljša njeno uporabnost na 12 let. Radolič je do te ideje prišel na podlagi lastnih očetovskih izkušenj. Po razvoju več prototipov ekipa prav v teh dneh zaključuje končni prototip, ki bo predstavljal izdelek, primeren za serijsko proizvodnjo.

Svoj izdelek – Olaf bo predstavil tudi dr. Boštjan Žagar, ki ga po 3 letih raziskav in razvoja predstavlja tudi globalno preko mednarodne platforme Kickstarter, kjer je v prvih šestih dneh zbral že za 17.599 dolarjev naročil! Gre za večfunkcijski zložljivi skiro s potovalko v poslovni različici ali z nahrbtnikom v urbani različici, ki izboljšuje mobilno izkušnjo uporabnika, ne da bi se pri tem moral odreči praktičnemu vidiku prenosa vsakdanjih potrebščin.

Poleg podjetnikov, ki se bodo trudili sami vzpostaviti proizvodnjo in trženje inovacij, se bo na razstavi predstavilo še več individualnih izumiteljev, ki si želijo svoje patente prodati ali licencirati. Med njimi seveda ne bodo manjkali koprski izumitelj Alojz Tomazin, ki vsako leto prijavi kakšen nov patent, Ivan Gregorič iz Vogrskega, ki je za svoje izume prejel najvišja mednarodna priznanja, Rajko Topolovec iz Ptuja in mnogi drugi iz »železne zasedbe« ASI, ki so z veseljem pripravljeni deliti svoje izumiteljsko znanje z mlajšimi generacijami.

Sicer si bo na razstavi mogoče ogledati izume iz povsem različnih področij: od nove igre za dva igralca, posebne izvedbe glasbenega instrumenta, kolesa na ročni in nožni pogon in katamarana na nožni pogon, do inovativnega sistema za polaganje keramičnih ploščic, čistilne naprave in nove krušne peči. 

V času razstave bodo obiskovalci lahko glasovali za najboljši razstavljen izum. Izumi, ki bodo prejeli največ glasovnic, bodo nagrajeni z zlato, srebrno in bronasto medaljo.

Pokrovitelja razstave sta Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in Pošta Slovenije.

Vir: Center-asi.si

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje