Z letom 2010 nove davčne olajšave

Avtor — 09.12.2009
S 1.1.2010 se nam po sprejemu novele zakona o DDV obeta nižja 8,5 odstotna stopnja DDV predvsem na področju storitev, povečal pa se bo tudi prag za obračun DDV.
Z letom 2010 nove davčne olajšave

Obetajo se nam nove davčne olajšave. (Vir: reuters.com)

Vlada je sprejela predlog novele zakona o DDV, ki prinaša spremembe pri obdavčenju, predvsem na področju storitev, ter množico ukrepov za preprečevanje davčnih goljufij. S tem si po besedah finančnega ministra Franca Križaniča vlada obeta pozitivne učinke na proračun.

Nižja 8,5- odstotna stopnja DDV se uvaja za nekatere kategorije blaga in storitev, kot so: prodaja knjig na vseh fizičnih nosilcih, knjižnična izposoja, čiščenje oken in zasebnih gospodinjstev, domače varstvo, frizerske storitve, manjša popravila koles, čevljev, usnjenih izdelkov, oblačil in gospodinjskega perila, dobavo lončnic, sadik in rezanega cvetja ter za biotična sredstva za varstvo rastlin.

Povečal se bo tudi pavšal pri kmetijski dejavnosti s štirih na osem odstotkov, s čemer želijo davčno razbremeniti manjše kmetije.

Za podjetnike najpomembnejša novost, ki jo prinaša novela zakona, je povečanje praga za obračun DDV po plačani realizaciji z 208.000 na 400.000 evrov prometa letno.

Spremembe pa se nanašajo tudi na splošno pravilo glede kraja storitev, saj so po novem vse storitve, ki se opravijo davčnim zavezancem pri poslovanju s ponudniki iz tujine, odavčene v kraju, kjer ima svoj sedež naročnik storitve.

 

Vir: ZakonodajaGov


Oznake: ,