Z vitkim in agilnim pristopom do uspeha na vseh življenjskih področjih

Zadnje čase se veliko govori o tako imenovanem vitkem in agilnem pristopu, ki postaja čedalje pomembnejši ne le v podjetništvu, temveč tudi na drugih področjih življenja marsikaterega posameznika.
Z vitkim in agilnim pristopom do uspeha na vseh življenjskih področjih

Vitko in agilno je in! (Vir slike: nokhoog_buchachon, Freedigitalphotos.com)

V manifestu vitkega in agilnega življenja, ki vam ga predstavljamo spodaj, je zapisanih 12 glavnih temeljev, ki so lahko v pomoč vsakomur, ki si želi svoje življenje oblikovati po tem principu. Temelji manifesta so oblikovani po zgledu najboljših naprednih poslovnih praks, kot so vitka proizvodnja, vitki startup in agilni razvoj.

Z vpeljavo agilnega in vitkega načina v svoj vsakdanjik lahko pozitivno vplivate na marsikateri vidik svojega življenja. Predvsem pa dosežete izboljšanje v petih pomembnih točkah: 

 • osebnostni rasti (pridobivanje znanja, izkušenj, sprejemanje boljših odločitev…),
 • zunanjih sredstvih (čas, denar, družbeni status, energija, odnosi…),
 • spoprijemanju z največjimi izzivi, ki jih prinaša življenje,
 • premagovanju negativnih situacij (anksioznost, neodločnost, prenasičenost z informacijami…)
 • nasploh srečnejšem in kvalitetnejšem življenju.

Skrivnost tiči predvsem v izločanju nepotrebnega iz življenjaVse, kar počnemo v življenju, ima bodisi dodano vrednost ali pa nas počasi, a vztrajno prične vleči proti dnu. Vsaka tako imenovana investicija lahko prinese bodisi dobiček bodisi izgubo. 

Stvari, ki dodajajo vrednost našemu življenju, so napolnjene s pozitivno energijo in čustvi: nas osrečujejo, nam zvišujejo samozavest ter povečujejo našo kreativnost, zdravje in energijo. Na žalost pa je dandanes večina ljudi preveč zaposlena s “smetmi”, “odpadki” ali drugače rečeno napačnimi predvidevanji o življenju. Delajo v službi, ki jo sovražijo, kupujejo stvari, ki jih ne potrebujejo, želijo impresionirati ljudi, ki jih pravzaprav sploh ne marajo.

Izločanje nepotrebnega iz življenja je nenehen in zelo naporen proces, a ima izrazito pozitivne posledice. Gre za korak k osebni svobodi in samoaktualizaciji, ki bi ga moral napraviti vsak posameznik. Življenje je namreč prekratko, da bi se obremenjevali z nepotrebnimi stvarmi, da bi popravljali napake, ki smo jih storili in da bi se smilili samemu sebi, medtem ko leta tečejo mimo. Vitek in agilen pristop v življenju je v celoti osnovan na hitrosti. Omogoča hitro ukrepanje, ki bo hkrati tudi pravilno in ne bo prinašalo nepotrebnih napak

Še pred nekaj leti je bilo življenje seveda povsem drugačno. Zadostovalo je, da je posameznik po pridobljeni izobrazbi poiskal dobro in varno službo, se poročil, imel otroke in živel srečno do konca svojih dni. Toda dandanes je situacija povsem spremenjena. Digitalna doba je s seboj prinesla ne le novo tehnologijo, temveč predvsem drastične spremembe na tako rekoč vsakem področju. Ljudje so se morali prilagoditi, saj bi v nasprotnem propadli. Najprej se je vitek in agilen pristop uveljavil v poslovnem svetu, kasneje pa so ljudje ugotovili, da ga je mogoče implementirati tudi na preostala področja življenja. In podobno lahko storite tudi vi, če boste sledili spodnjim iztočnicam.

Dvanajst glavnih temeljev vitkega in agilnega življenja:

 1. Preden se lotite dela, napravite temeljito raziskavo.
 2. Namesto, da bi verjeli drugim, si raje sami ustvarite svoje mnenje. 
 3. Optimizirajte celotno življenje, ne zgolj nekaterih področij. 
 4. Vizualizirajte si svoje cilje, jih čimbolj poenostavite in se lotite dela.
 5. Ravnajte hitro in fokusirano. 
 6. Redno pregledujte situacijo iz širših zornih kotov ter napravite popravke, če so ti potrebni.
 7. Zaupajte vase in v to, da se lahko sami rešite iz neljubih situacij.
 8. Na prvo mesto postavite razmerja in življenjsko okolje, šele nato naj na vrsto pride delo.
 9. Vedno težite k napredku. 
 10. Ustvarjajte dodano vrednost, hkrati pa bodite fleksibilni in ponižni.
 11. Merite vse, kar je mogoče izmeriti. 
 12. Bodite polni ljubezni in spoštovanja. 

Povzeto po agileleanlife.com.

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje