Z vitkim in agilnim pristopom do uspeha na vseh življenjskih področjih

Zadnje čase se veliko govori o tako imenovanem vitkem in agilnem pristopu, ki postaja čedalje pomembnejši ne le v podjetništvu, temveč tudi na drugih področjih življenja marsikaterega posameznika.
Z vitkim in agilnim pristopom do uspeha na vseh življenjskih področjih

Vitko in agilno je in! (Vir slike: nokhoog_buchachon, Freedigitalphotos.com)

V manifestu vitkega in agilnega življenja, ki vam ga predstavljamo spodaj, je zapisanih 12 glavnih temeljev, ki so lahko v pomoč vsakomur, ki si želi svoje življenje oblikovati po tem principu. Temelji manifesta so oblikovani po zgledu najboljših naprednih poslovnih praks, kot so vitka proizvodnja, vitki startup in agilni razvoj.

Z vpeljavo agilnega in vitkega načina v svoj vsakdanjik lahko pozitivno vplivate na marsikateri vidik svojega življenja. Predvsem pa dosežete izboljšanje v petih pomembnih točkah: 

 • osebnostni rasti (pridobivanje znanja, izkušenj, sprejemanje boljših odločitev…),
 • zunanjih sredstvih (čas, denar, družbeni status, energija, odnosi…),
 • spoprijemanju z največjimi izzivi, ki jih prinaša življenje,
 • premagovanju negativnih situacij (anksioznost, neodločnost, prenasičenost z informacijami…)
 • nasploh srečnejšem in kvalitetnejšem življenju.

Skrivnost tiči predvsem v izločanju nepotrebnega iz življenjaVse, kar počnemo v življenju, ima bodisi dodano vrednost ali pa nas počasi, a vztrajno prične vleči proti dnu. Vsaka tako imenovana investicija lahko prinese bodisi dobiček bodisi izgubo. 

Stvari, ki dodajajo vrednost našemu življenju, so napolnjene s pozitivno energijo in čustvi: nas osrečujejo, nam zvišujejo samozavest ter povečujejo našo kreativnost, zdravje in energijo. Na žalost pa je dandanes večina ljudi preveč zaposlena s “smetmi”, “odpadki” ali drugače rečeno napačnimi predvidevanji o življenju. Delajo v službi, ki jo sovražijo, kupujejo stvari, ki jih ne potrebujejo, želijo impresionirati ljudi, ki jih pravzaprav sploh ne marajo.

Izločanje nepotrebnega iz življenja je nenehen in zelo naporen proces, a ima izrazito pozitivne posledice. Gre za korak k osebni svobodi in samoaktualizaciji, ki bi ga moral napraviti vsak posameznik. Življenje je namreč prekratko, da bi se obremenjevali z nepotrebnimi stvarmi, da bi popravljali napake, ki smo jih storili in da bi se smilili samemu sebi, medtem ko leta tečejo mimo. Vitek in agilen pristop v življenju je v celoti osnovan na hitrosti. Omogoča hitro ukrepanje, ki bo hkrati tudi pravilno in ne bo prinašalo nepotrebnih napak

Še pred nekaj leti je bilo življenje seveda povsem drugačno. Zadostovalo je, da je posameznik po pridobljeni izobrazbi poiskal dobro in varno službo, se poročil, imel otroke in živel srečno do konca svojih dni. Toda dandanes je situacija povsem spremenjena. Digitalna doba je s seboj prinesla ne le novo tehnologijo, temveč predvsem drastične spremembe na tako rekoč vsakem področju. Ljudje so se morali prilagoditi, saj bi v nasprotnem propadli. Najprej se je vitek in agilen pristop uveljavil v poslovnem svetu, kasneje pa so ljudje ugotovili, da ga je mogoče implementirati tudi na preostala področja življenja. In podobno lahko storite tudi vi, če boste sledili spodnjim iztočnicam.

Dvanajst glavnih temeljev vitkega in agilnega življenja:

 1. Preden se lotite dela, napravite temeljito raziskavo.
 2. Namesto, da bi verjeli drugim, si raje sami ustvarite svoje mnenje. 
 3. Optimizirajte celotno življenje, ne zgolj nekaterih področij. 
 4. Vizualizirajte si svoje cilje, jih čimbolj poenostavite in se lotite dela.
 5. Ravnajte hitro in fokusirano. 
 6. Redno pregledujte situacijo iz širših zornih kotov ter napravite popravke, če so ti potrebni.
 7. Zaupajte vase in v to, da se lahko sami rešite iz neljubih situacij.
 8. Na prvo mesto postavite razmerja in življenjsko okolje, šele nato naj na vrsto pride delo.
 9. Vedno težite k napredku. 
 10. Ustvarjajte dodano vrednost, hkrati pa bodite fleksibilni in ponižni.
 11. Merite vse, kar je mogoče izmeriti. 
 12. Bodite polni ljubezni in spoštovanja. 

Povzeto po agileleanlife.com.

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje