Z vitkim in agilnim pristopom do uspeha na vseh življenjskih področjih

Zadnje čase se veliko govori o tako imenovanem vitkem in agilnem pristopu, ki postaja čedalje pomembnejši ne le v podjetništvu, temveč tudi na drugih področjih življenja marsikaterega posameznika.
Z vitkim in agilnim pristopom do uspeha na vseh življenjskih področjih

Vitko in agilno je in! (Vir slike: nokhoog_buchachon, Freedigitalphotos.com)

V manifestu vitkega in agilnega življenja, ki vam ga predstavljamo spodaj, je zapisanih 12 glavnih temeljev, ki so lahko v pomoč vsakomur, ki si želi svoje življenje oblikovati po tem principu. Temelji manifesta so oblikovani po zgledu najboljših naprednih poslovnih praks, kot so vitka proizvodnja, vitki startup in agilni razvoj.

Z vpeljavo agilnega in vitkega načina v svoj vsakdanjik lahko pozitivno vplivate na marsikateri vidik svojega življenja. Predvsem pa dosežete izboljšanje v petih pomembnih točkah: 

 • osebnostni rasti (pridobivanje znanja, izkušenj, sprejemanje boljših odločitev…),
 • zunanjih sredstvih (čas, denar, družbeni status, energija, odnosi…),
 • spoprijemanju z največjimi izzivi, ki jih prinaša življenje,
 • premagovanju negativnih situacij (anksioznost, neodločnost, prenasičenost z informacijami…)
 • nasploh srečnejšem in kvalitetnejšem življenju.

Skrivnost tiči predvsem v izločanju nepotrebnega iz življenjaVse, kar počnemo v življenju, ima bodisi dodano vrednost ali pa nas počasi, a vztrajno prične vleči proti dnu. Vsaka tako imenovana investicija lahko prinese bodisi dobiček bodisi izgubo. 

Stvari, ki dodajajo vrednost našemu življenju, so napolnjene s pozitivno energijo in čustvi: nas osrečujejo, nam zvišujejo samozavest ter povečujejo našo kreativnost, zdravje in energijo. Na žalost pa je dandanes večina ljudi preveč zaposlena s “smetmi”, “odpadki” ali drugače rečeno napačnimi predvidevanji o življenju. Delajo v službi, ki jo sovražijo, kupujejo stvari, ki jih ne potrebujejo, želijo impresionirati ljudi, ki jih pravzaprav sploh ne marajo.

Izločanje nepotrebnega iz življenja je nenehen in zelo naporen proces, a ima izrazito pozitivne posledice. Gre za korak k osebni svobodi in samoaktualizaciji, ki bi ga moral napraviti vsak posameznik. Življenje je namreč prekratko, da bi se obremenjevali z nepotrebnimi stvarmi, da bi popravljali napake, ki smo jih storili in da bi se smilili samemu sebi, medtem ko leta tečejo mimo. Vitek in agilen pristop v življenju je v celoti osnovan na hitrosti. Omogoča hitro ukrepanje, ki bo hkrati tudi pravilno in ne bo prinašalo nepotrebnih napak

Še pred nekaj leti je bilo življenje seveda povsem drugačno. Zadostovalo je, da je posameznik po pridobljeni izobrazbi poiskal dobro in varno službo, se poročil, imel otroke in živel srečno do konca svojih dni. Toda dandanes je situacija povsem spremenjena. Digitalna doba je s seboj prinesla ne le novo tehnologijo, temveč predvsem drastične spremembe na tako rekoč vsakem področju. Ljudje so se morali prilagoditi, saj bi v nasprotnem propadli. Najprej se je vitek in agilen pristop uveljavil v poslovnem svetu, kasneje pa so ljudje ugotovili, da ga je mogoče implementirati tudi na preostala področja življenja. In podobno lahko storite tudi vi, če boste sledili spodnjim iztočnicam.

Dvanajst glavnih temeljev vitkega in agilnega življenja:

 1. Preden se lotite dela, napravite temeljito raziskavo.
 2. Namesto, da bi verjeli drugim, si raje sami ustvarite svoje mnenje. 
 3. Optimizirajte celotno življenje, ne zgolj nekaterih področij. 
 4. Vizualizirajte si svoje cilje, jih čimbolj poenostavite in se lotite dela.
 5. Ravnajte hitro in fokusirano. 
 6. Redno pregledujte situacijo iz širših zornih kotov ter napravite popravke, če so ti potrebni.
 7. Zaupajte vase in v to, da se lahko sami rešite iz neljubih situacij.
 8. Na prvo mesto postavite razmerja in življenjsko okolje, šele nato naj na vrsto pride delo.
 9. Vedno težite k napredku. 
 10. Ustvarjajte dodano vrednost, hkrati pa bodite fleksibilni in ponižni.
 11. Merite vse, kar je mogoče izmeriti. 
 12. Bodite polni ljubezni in spoštovanja. 

Povzeto po agileleanlife.com.

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje