Za uspeh je poleg poslovne strategije ključna njena implementacija

Avtor — 09.03.2011
Uspešnost vsake poslovne strategije je odvisna predvsem od kakovosti taktične izvedbe posameznih strateških ciljev, pravi Mark Forchette, izvršni direktor podjetja OptiMedica. Slednji je na predavanju podal več nasvetov, kako uspeti na področju podjetništva in vodenja, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.
Za uspeh je poleg poslovne strategije ključna njena implementacija

Za uspeh je poleg poslovne strategije ključna njena implementacija (slika: sxc.hu).

Mark Forchette je prepričan, da poslovni načrt, ki ga nismo zmožni izvesti, za podjetje nima vrednosti. Ko je sodeloval s podjetjem Alcon, so na trg uvedli nov produkt, kar je približno istočasno storil tudi njihov glavni tekmec, ki se je takrat lahko pohvalil z večinskim tržnim deležem. V približno petih do šestih letih se je situacija na trgu močno spremenila, saj se je Alconov tržni delež bistveno povečal.

Forchette pravi, da je pomembno vlogo takrat sicer odigrala tehnologija, vendar ključni pomen za doseganje uspehov v boju s konkurenco pripisuje taktični implementaciji njihove strategije, ki je zagotovila gladek potek poslovanja. Skozi leta so vsak dan pozornost namenjali upravljanju vidikov, kot so komuniciranje, odnosi s strankami, uveljavljanje blagovne znamke idr.

Forchette je ponudil še druge nasvete s področja podjetništva in vodenja, ki jih je oblikoval na podlagi bogatih izkušenj:

  1. Začetek poti do dosežkov je, da ugotovite, kaj hočete in določite svoje cilje.
  2. Poleg veščin in izkušenosti je velikega pomena strast, saj podjetniška motivacija potrebuje višje cilje od želje po denarju. Slednji je le stranski produkt vašega dela in se pojavi, ko ste uspešni.
  3. Naučite se prodajati, saj mora to v življenju v določenem smislu početi vsakdo. Pridobiti je potrebno veščine, ki vam povedo, kako zastaviti vprašanja, kako nekaj predstaviti, kako prepoznati potrebe itn.
  4. Lahko si opomorete od vsakršnega neuspeha.
  5. Največja nevarnost je zaljubljenost v pretekle uspehe. Vaš največji uspeh je lahko le dan pred vami, zato je potrebno živeti za prihodnost.
  6. Ljudje radi poslujejo s tistimi, o katerih imajo dobro mnenje. Cenite poslovne stike, s katerimi ste izgradili dober odnos, saj igrajo ključno vlogo pri vašem uspehu.
  7. V priprave vložite dovolj truda. Poslovni načrt je domača naloga, ki bistveno spremeni vaše možnosti za dolgoročni uspeh.
  8. Pravim ljudem dodelite prave naloge. Do zmage v bitki nas ne popelje orožje, pač pa ljudje. Poskrbite, da imate pravo ekipo, prave svetovalce, prave investitorje, pravi upravni odbor itn.

Vir: Stanford.edu, 17.2.2011.


Oznake: ,