Začetek patentne vojne

Dva stebra Ameriške visokotehnološke industrije sta v hudem sporu glede pravic patentiranja.
Začetek patentne vojne

Patenti-ovira ali nuja?

Tehnološki industriji se zdijo patenti intelektualne lastnine velika nadloga in zaviralec razvoja. Nasprotujejo namreč astronomskim odškodninam, ki jih morajo plačevati zaradi kršenja patentnih pravic inovatorskih podjetij in sicer zaradi uporabe široko razširjenih tehnoloških rešitev (Microsoft je moral plačati 1.52 milijarde dolarjev podjetju Alcatel-Lucent kot odškodnino zaradi prisvojitve dveh s patenti zaščitenih tehnoloških rešitev na področju mp3 glasbe,  na podlagi sodbe zveznega sodišča v San Diegu).

Družbam, ki se pojavijo s svojimi patentnimi zahtevami šele, ko je zaščitena tehnologija postala splošno razširjena, pravijo na tehnološki strani ˝patentni zajedalci˝, saj po prepričanju tehnološke industrije upočasnjujejo razvoj novih tehnoloških rešitev in posledično tudi gospodarsko rast. Zato se zavzemajo za zmanjšanje patentnih tarif inovatorjev in bolj strogo presojanje glede upravičenosti patentne zaščite v določenih primerih.

Na drugi strani so pa farmacevtska in biotehnološka podjetja, ki  obstoječo ureditev na področju patetentiranja močno zagovarjajo, saj razvoj novih rešitev na teh področjih traja leta oz. desetletja, kar pomeni tudi primerno visoke stroške razvoja. Za to stran ameriške visokotehnološke industrije torej patenti pomenijo življenjsko pomembno zagotovilo zaslužka.

Ta razlika med obema stranema se lepo odraža tudi na sodiščih, kjer tehnološka podjetja večinoma nastopajo v vlogi kršilcev patentov oziroma obtožencev, farmacevtska in biotehnološka pa v vlogi oškodovancev.

Boj med obema stranema se seli v ameriški kongres, kjer bosta obe hiši- predstavniški dom in senat, sprejemali določene zakone na področju patentne zaščite. Velja pripomniti, da farmacevtski-biotehnološki industriji v ˝demokratskem˝ kongresu slabo kaže, saj se je v preteklosti močno zanašala na republikance.

Spremembe na tem področju so nujne, morda upiranje farmacevtske industrije, ki med drugim v končni fazi upa na Bushev veto, vse skupaj samo še pospešuje.

Vir:  Venturebeat

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje