Začetek patentne vojne

Avtor — 19.04.2007
Dva stebra Ameriške visokotehnološke industrije sta v hudem sporu glede pravic patentiranja.
Začetek patentne vojne

Patenti-ovira ali nuja?

Tehnološki industriji se zdijo patenti intelektualne lastnine velika nadloga in zaviralec razvoja. Nasprotujejo namreč astronomskim odškodninam, ki jih morajo plačevati zaradi kršenja patentnih pravic inovatorskih podjetij in sicer zaradi uporabe široko razširjenih tehnoloških rešitev (Microsoft je moral plačati 1.52 milijarde dolarjev podjetju Alcatel-Lucent kot odškodnino zaradi prisvojitve dveh s patenti zaščitenih tehnoloških rešitev na področju mp3 glasbe,  na podlagi sodbe zveznega sodišča v San Diegu).

Družbam, ki se pojavijo s svojimi patentnimi zahtevami šele, ko je zaščitena tehnologija postala splošno razširjena, pravijo na tehnološki strani ˝patentni zajedalci˝, saj po prepričanju tehnološke industrije upočasnjujejo razvoj novih tehnoloških rešitev in posledično tudi gospodarsko rast. Zato se zavzemajo za zmanjšanje patentnih tarif inovatorjev in bolj strogo presojanje glede upravičenosti patentne zaščite v določenih primerih.

Na drugi strani so pa farmacevtska in biotehnološka podjetja, ki  obstoječo ureditev na področju patetentiranja močno zagovarjajo, saj razvoj novih rešitev na teh področjih traja leta oz. desetletja, kar pomeni tudi primerno visoke stroške razvoja. Za to stran ameriške visokotehnološke industrije torej patenti pomenijo življenjsko pomembno zagotovilo zaslužka.

Ta razlika med obema stranema se lepo odraža tudi na sodiščih, kjer tehnološka podjetja večinoma nastopajo v vlogi kršilcev patentov oziroma obtožencev, farmacevtska in biotehnološka pa v vlogi oškodovancev.

Boj med obema stranema se seli v ameriški kongres, kjer bosta obe hiši- predstavniški dom in senat, sprejemali določene zakone na področju patentne zaščite. Velja pripomniti, da farmacevtski-biotehnološki industriji v ˝demokratskem˝ kongresu slabo kaže, saj se je v preteklosti močno zanašala na republikance.

Spremembe na tem področju so nujne, morda upiranje farmacevtske industrije, ki med drugim v končni fazi upa na Bushev veto, vse skupaj samo še pospešuje.

Vir:  Venturebeat

Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

MP dogodek: Facebook oglaševanje

MP dogodek: Facebook oglaševanje

Facebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje