Zakaj Amazon produktov ne dostavlja preko brezpilotnih dronov?

Jeff Bezos, izvršni direktor Amazona, ni edini, ki bi produkte namesto po klasični pošti strankam pošiljal kar po zraku, in sicer s pomočjo brezpilotnih dronov. Kljub velikim željam pa obstaja kar nekaj ovir, ki bi tudi v primeru popolnega izdelka preprečili množično uporabljanje dronov.
Zakaj Amazon produktov ne dostavlja preko brezpilotnih dronov?

Zakaj Amazon produktov ne dostavlja preko brezpilotnih dronov? (Vir slike: techcrunch.com)

O brezpilotnih dronih, ki bi namesto ljudi opravljali različna opravila, so doslej sanjali že mnogi: od hollywoodskih ustvarjalcev filmskih uspešnic, tehnoloških navdušencev, do policije in vojske, ki bi z njihovo pomočjo lažje nadzorovala širšo okolico.

Kljub splošnemu navdušenju in velikemu povpraševanju pa se pojavlja kar nekaj ovir, ki bi tudi v primeru, da bi komu vendarle uspelo ustvariti odličen in cenovno dostopen produkt, najverjetneje preprečile legalizacijo komercialne uporabe takšnih naprav. Poglejmo si za kakšne ovire gre.

1. Tehnične ovire

Ena izmed največjih težav brezpilotnih dronov je predvsem v tem, da niso dovolj zanesljivi. Raziskovalci sicer že več let pospešeno delajo na razvoju dovolj preciznih senzorjev, ki bi preprečevali trke z naravnimi ovirami pa tudi s preostalimi droni, ki bi v primeru množične uporabe prosto letali po zraku, a nevarnost za okoliške prebivalce bi bila zaenkrat še prevelika.

2. Družbene ovire

Z naraščanjem povpraševanja po razvoju brezpilotnih dronov narašča tudi število nasprotnikov, ki so mnenja, da bi se svet lahko počasi a vztrajno spremenil v prostor, kjer zasebnost ne bi več obstajala. Dejstvo je, da morajo droni svojo pot snemati, da se ne bi zaleteli v razne ovire na poti. In prav to je tisto, kar skrbi številne nasprotnike, ki so v Virginiji v ZDA celo predlagali dveletni moratorij na legalizacijo množične uporabe dronov.

3. Človeški faktor kot ovira

Velik problem, ki zavira množično razširitev uporabe dronov, je tudi človek sam. A tu ne gre le za slabo pilotiranje, ki bi lahko vodilo v nesreče, tu je namreč še en pomemben dejavnik: dejstvo, da bi se pojavile zlorabe dronov v nehumane namene.

Vir: TechCrunch

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje