Zakaj je dobro imeti prijatelje v službi?

Veste, da vam prijateljske vezi na delovnem mestu lahko pomagajo tudi na poslovni poti? Zagotovo poznate koga, ki pravi, da ni v službi za to, da bi navezoval prijateljske stike. Takšni se držijo bolj zase, opravijo svoje zadolžite in že so na poti domov.
Zakaj je dobro imeti prijatelje v službi?

Tretjina odraslih v službi spozna enega od treh najbolj tesnih prijateljev (Vir slike: YouTube).

»Tu nisem za to, da bi sklepal prijateljstva,« ste že zagotovo slišali iz ust prijateljev, znancev, tudi sodelavcev. Študije kažejo nasprotno – prijateljstva so pomembna. Pomembna so tudi večini delavcev, saj jim pozitivno vzdušje na delovnem mestu pomeni veliko. Pomislite, kako ste se počutili prvi dan nove službe, ko še niste nikogar poznali? Vaši občutki verjetno niso bili nič kaj prijetni. Na koga se lahko obrnem na pomoč, s kom si bom delil kosilo in kdo me bo prijetno presenetil s skodelico kave, ste se spraševali.

Ženske bi prej zavrnile višjo plačo

Ženske so bolj odločne, želijo si dobrih, prijateljskih odnosov na delovnem mestu. V raziskavi, ki jo je objavil Gallup, je 58 odstotkov moških dejalo, da bi raje zavrnili delovno mesto, ki bi jim prinašalo višje dohodke, če bi to pomenilo, da ne bi imeli dobrih odnosov s sodelavci, še večji odstotek pa so temu prikimale ženske (74 odstotkov).

Tesneje povezani s podjetjem in z boljšimi rezultati

Kaj je prednost prijateljskih odnosov na delovnem mestu? V dvigu morale in produktivnosti, saj se prijateljski sodelavci spodbujajo pri delu. In kar je morda za lastnike in direktorje podjetij še pomembnejše – tesneje se počutijo povezane s podjetjem. Dobra blagovna znamka so tudi zadovoljni delavci.

Prijateljske vezi se razvijejo tudi v coworkingu >>

V službi so pravi prijatelji

Veste, da je tretjina odraslih ravno v službi spoznala enega od najbolj tesnih prijateljev? Morda za to, ker vedo, kaj prestajajo, ker se med odmori za malico lahko pogovorijo o vsakodnevnih zadevah. Morda za to, ker sedijo le mizo stran.

Hitrejši napredek in bolj kakovostno delo

Delavci, ki imajo najboljše prijatelje kar za sodelavce, imajo 1,4-krat večjo možnost, da prejmejo pohvalo, delajo bolj kakovostno in hitreje dosežejo napredek. Tudi bolj so zadovoljni z delom, ki ga opravljajo. Saj veste, kako se je zbuditi zjutraj in pomisliti na težavne odnose v službi. Lažje je začeti z delom, če vas v službi pričaka prijatelj.

Nadrejeni naj spodbujajo prijateljske odnose

Prijatelji na delovnem mestu dosegajo večjo produktivnost in so bolj angažirani. Zato bi morali menedžerji nenehno spodbujati takšne vrste prijateljskih vezi in delavcem dovoliti, da klepetajo med delom. Morda se zdi, da med klepetanjem niso produktivni, a podatki kažejo nasprotno.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje