Zakaj je podjetništvo lahko prava stvar za mlade?

Avtor — 11.02.2015
Razmišljate o ustanovitvi podjetja? Še nekaj desetletij nazaj je bila situacija za podjetništva željne posameznike povsem drugačna. Če so želeli ustanoviti podjetje, so morali zapraviti skorajda pravo bogastvo. Danes temu ni več tako: ustanovitev podjetja je enostavnejša kot kadarkoli.
Zakaj je podjetništvo lahko prava stvar za mlade?

Zakaj je podjetništvo lahko prava stvar za mlade? (Vir slike: HubSpot.com)

Številni mladi iz celega sveta se dandanes odločajo za vstop v podjetništvo, namesto da bi se zaposlili v podjetju. Po raziskavi sodeč, ki so jo leta 2011 v Združenih državah Amerike opravili pri fundaciji Kauffman, je med mladimi kar 54 odstotkov takšnih, ki imajo željo po ustanovitvi podjetja ali pa podjetje že imajo. In kot kaže, je ustanovitev podjetja danes izjemno smiselna za mlade – poglejmo zakaj.

1. Dandanes iskanje službe ni več tako enostavno opravilo. Mladi, ki so pravkar vstopili na trg dela, že dobro vedo, da jih zgolj pri pasivnem čakanju na službo čaka težko življenje. Mnogi so brezposelni in zdi se, da je zanje najboljša možnost ta, da ustanovijo lastno podjetje in si sami zagotovijo lepšo prihodnost.

2. Tehnologija je močno pospešila poslovanje v podjetjih. Mobilne naprave, računalništvo v oblaku in brezplačna ali poceni spletna orodja za lažjo komunikacijo močno poenostavljajo poslovanje. Podobnih ovir, ki so še pred leti onemogočale hitro delo v podjetju, zato ni več.

3. Ustanovitev podjetja je enostavnejša in ugodnejša kot kadarkoli prej. Še nekaj deset let nazaj je bilo nepredstavljivo ustanoviti podjetje brez pisarniških prostorov, dragega telefonskega sistema in zaposlenega receptorja. Drugače posel skorajda ni mogel teči normalno, poleg tega pa bi potencialne stranke menile, da podjetje ni resno in se za poslovanje ne bi odločile. Danes temu ni več tako. Posel se je iz pisarn preselil na prenosne računalnike, pametne mobilnike in poslovne aplikacije, kar je bistveno pocenilo poslovanje.

Razvijte idejo prek delavnic MP šole >>

4. Opravljanje dela je mogoče od koderkoli. Porast brezplačnih internetnih omrežij v današnjem času omogoča, da podjetniki delo opravljajo od tako rekoč koderkoli. To jim zagotavlja hitro odzivnost, kar je odlično za posel.

5. Oglaševanje je izredno poceni. Še nedavno nazaj je oglaševanje pomenilo visoke stroške za tiskanje reklamnih oglasov, postavljanje velikih tabel ali snemanje reklam za radio ali televizijo. S sodobnimi rešitvami, kot je na primer Google AdWords, lahko sedaj oglaševanju namenimo precej nižje zneske, poleg tega pa spremljamo uspeh vsakega namenjenega evra. Z malo kreativnosti in nekaj truda preko družbenih omrežij pa lahko do potencialnih kupcev dostopamo tako rekoč brezplačno.

Prednosti je v primerjavi z ustanovitvijo podjetja pred nekaj desetletji torej kar nekaj, kljub temu pa podjetništvo še vedno ostaja ena izmed najbolj zahtevnih panog, v katero se lahko poda posameznik. Uspeh zato ne bo zagotovljen, temveč si ga boste morali priboriti.

Vir: Entrepreneur.com


Oznake: , ,