Zakaj je pomembno, da gre podjetnik na dopust?

Avtor — 26.10.2013
Za večino zaposlenih dopust pomeni čas, ko si vsaj za nekaj dni oddahnejo od službe in se posvetijo svoji družini in prijateljem. Situacija pa je povsem drugačna za večino podjetnikov, saj se mnogi bojijo oditi na dopust in podjetje začasno izpustiti iz rok.

Raziskava, ki so jo leta 2006 izvedli v podjetju Ernst & Young, je pokazala, da se za vsakih 10 ur, ki jih zaposleni preživijo na dopustu, njihova delovna zagnanost poveča za 8 odstotkov. Podobno je pokazala tudi raziskava iz leta 2011, ki so jo izvedli na spletni strani Expedia: kar 52 odstotkov zaposlenih ima po nekaj dneh, preživetih na dopustu, veliko boljše mnenje o svojem podjetju in se počuti bolj produktivne. Neka druga študija, ki so jo izvedli na Harvardu, pa je pokazala, da pomanjkanje spanca med zaposlenimi v ZDA letno zaradi slabše produktivnosti povzroči za kar 63,2 milijarde izgube. 

Dopust ni privilegij, temveč je nuja, tega pa se morajo zavedati tudi podjetniki. Razumljivo je, da morate ob zagonu svojega startupa na delovnem mestu preživeti veliko več časa, kot bi ga v povprečni zaposlitvi, toda kljub temu je pomembno, da si od časa do časa privoščite dopust in si tako “napolnite baterije” za prihodnje izzive. 

Poglejmo si 4 razloge, zakaj si mora podjetnik vzeti čas zase in oditi na dopust.

1. Obdržite prijatelje.

Ne smete dopustiti, da bo delo vedno na prvem mestu. Tudi v primeru, da pri delu neizmerno uživate, ne smete pozabiti na prijatelje in družinske člane, ki so vam stali ob strani v težkih časih, zato izkoristite čas med dopustom tudi za to, da poglabljate odnose z njimi in se v njihovi družbi sprostite. 

2. Bodite dober zgled.

Kot lastnik svojega podjetja ste lahko odličen zgled tudi drugim podjetnikom in jih opozorite na to, da oditi na dopust ni nekaj slabega, temveč je nujno potrebno. Dopuste pa lahko izkoristite tudi za izgradnjo blagovne znamke podjetja, ki je prijazno do svojih zaposlenih, saj jim ne samo omogoča, da odidejo na dopust, temveč jih k temu tudi spodbuja.

3. Zbistrite si misli.

Ko odidete na dopust, doma pustite vse elektronske naprave, ki bi vas opominjale na delo, in se povsem odklopite od vsakdanje realnosti. Počnite stvari, ki vas veselijo in za katere ponavadi nimate dovolj časa, saj se boste tako sprostili in si zbistrili misli. Kdo ve, morda boste zaradi teh nekaj prostih dni popolnoma spremenili način razmišljanja o svojih poslovnih procesih in našli rešitev za problem, ki vas muči že dlje časa.

4. Znebite se “tunelskega vida”.

Delo na pomembnem projektu od podjetnika pogosto zahteva nešteto število ur, preživetih na delu, kar sčasoma povzroči drastičen upad produktivnosti in tudi t. i. tunelski vid oz. nezmožnost drugačnega pogleda na težave, s katerimi se podjetniška ekipa sooča. Z odhodom na dopust si podjetnik osveži misli in tako lažje najde novo rešitev na problem.

Vir: Entrepreneur

Oznake: , , , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje