Zakaj je pomembno, da gre podjetnik na dopust?

Za večino zaposlenih dopust pomeni čas, ko si vsaj za nekaj dni oddahnejo od službe in se posvetijo svoji družini in prijateljem. Situacija pa je povsem drugačna za večino podjetnikov, saj se mnogi bojijo oditi na dopust in podjetje začasno izpustiti iz rok.

Raziskava, ki so jo leta 2006 izvedli v podjetju Ernst & Young, je pokazala, da se za vsakih 10 ur, ki jih zaposleni preživijo na dopustu, njihova delovna zagnanost poveča za 8 odstotkov. Podobno je pokazala tudi raziskava iz leta 2011, ki so jo izvedli na spletni strani Expedia: kar 52 odstotkov zaposlenih ima po nekaj dneh, preživetih na dopustu, veliko boljše mnenje o svojem podjetju in se počuti bolj produktivne. Neka druga študija, ki so jo izvedli na Harvardu, pa je pokazala, da pomanjkanje spanca med zaposlenimi v ZDA letno zaradi slabše produktivnosti povzroči za kar 63,2 milijarde izgube. 

Dopust ni privilegij, temveč je nuja, tega pa se morajo zavedati tudi podjetniki. Razumljivo je, da morate ob zagonu svojega startupa na delovnem mestu preživeti veliko več časa, kot bi ga v povprečni zaposlitvi, toda kljub temu je pomembno, da si od časa do časa privoščite dopust in si tako “napolnite baterije” za prihodnje izzive. 

Poglejmo si 4 razloge, zakaj si mora podjetnik vzeti čas zase in oditi na dopust.

1. Obdržite prijatelje.

Ne smete dopustiti, da bo delo vedno na prvem mestu. Tudi v primeru, da pri delu neizmerno uživate, ne smete pozabiti na prijatelje in družinske člane, ki so vam stali ob strani v težkih časih, zato izkoristite čas med dopustom tudi za to, da poglabljate odnose z njimi in se v njihovi družbi sprostite. 

2. Bodite dober zgled.

Kot lastnik svojega podjetja ste lahko odličen zgled tudi drugim podjetnikom in jih opozorite na to, da oditi na dopust ni nekaj slabega, temveč je nujno potrebno. Dopuste pa lahko izkoristite tudi za izgradnjo blagovne znamke podjetja, ki je prijazno do svojih zaposlenih, saj jim ne samo omogoča, da odidejo na dopust, temveč jih k temu tudi spodbuja.

3. Zbistrite si misli.

Ko odidete na dopust, doma pustite vse elektronske naprave, ki bi vas opominjale na delo, in se povsem odklopite od vsakdanje realnosti. Počnite stvari, ki vas veselijo in za katere ponavadi nimate dovolj časa, saj se boste tako sprostili in si zbistrili misli. Kdo ve, morda boste zaradi teh nekaj prostih dni popolnoma spremenili način razmišljanja o svojih poslovnih procesih in našli rešitev za problem, ki vas muči že dlje časa.

4. Znebite se “tunelskega vida”.

Delo na pomembnem projektu od podjetnika pogosto zahteva nešteto število ur, preživetih na delu, kar sčasoma povzroči drastičen upad produktivnosti in tudi t. i. tunelski vid oz. nezmožnost drugačnega pogleda na težave, s katerimi se podjetniška ekipa sooča. Z odhodom na dopust si podjetnik osveži misli in tako lažje najde novo rešitev na problem.

Vir: Entrepreneur

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje