Zakaj je Spiegel kupil Umetnost vojne?

Avtor — 07.04.2015
Ko se je končal prvi sestanek med Markom Zuckerbergom in Evan Spieglom, je slednji sestanek zapustil s povsem zmedenimi mislimi. Zuckerberg mu je namreč zaupal, da Facebook razvija podobno aplikacijo, kot je Snapchat. Da bo aplikacija kmalu na voljo in da bo močan tekmec njegovi rešitvi.
Zakaj je Spiegel kupil Umetnost vojne?

Spiegel si je pomagal s Sun Cujevo Umetnost vojne (Vir slike: YouTube).

Zgodba je znana. Zuckerberg je Spieglu ponudil milijone, Spiegel pa jih je zavrnil. A manj je jasno, kaj vse se je dogajalo na sestanku med njima in kaj je sledilo. Forbes je objavil zgodbo o tajnem sestanku med Zuckerbergom in Spieglom. Zakaj tajen? Ker je Zuckerberg priletel v Spieglovo domače mesto, Los Angeles, kjer sta se dobila v zasebnem stanovanju na do zdaj skrivnostnem sestanku.

Spiegel: tako mlad, pa že milijarder >>

Zuckerberg stisnil Spiegla v kot

Ko mu je Spiegel pokazal, kaj sta s soustanoviteljem Bobbyjem Murphyjem ustvarila, je Zuckberberg predstavil svojo idejo, ki pa je bila na las podobna njuni. Predstavil je nov Facebookov produkt Poke, mobilno aplikacijo, ki omogoča deljenje fotografij, ki nato izginejo. Dodal je, da je le še vprašanje dni, kdaj bodo z novo storitvijo zakorakali v javnost. Bilo je preprosto rečeno, da nas bodo zmleli, je Spiegel povedal za Forbes.

Po sestanku takoj naročila Sun Cujevo umetnino

Spiegel in Murphy sta se mešanih občutkov vrnila v svoje pisarne in takoj naročila Sun Cujevo knjigo Umetnost vojne za vseh šest zaposlenih. Umetnost vojne je delo kitajskega generala Sun Cuja, ki je nastalo pred več kot 2.500 leti. V njej sta odkrila zaklad, znanja o taktikah na bojišču, vodenju vojsk in uporabi zvijačnosti. Danes je to delo dobra osnova tudi za sklepanje poslov in vodenju osebnih odnosov.

Spiegel končno na svoje >>

Facebook v povprečju star 40 let, Snapchat še najstnik

Snapchat je bil namreč dober primer, kaj pomeni, ko prejmeš »grožnjo« s strani takšnega velikana, kot je Facebook. Naj spomnimo, da je bila okvirna ocena uporabnikov Snapchata takrat okoli 50 milijonov, povprečna starost uporabnikov pa 18 let. Facebook je takrat začel izgubljati mlajše uporabnike, zlasti najstnike. Povprečna starost njegovih uporabnikov je bila okoli 40 let.

Zuckerberg Spieglu: Upam, da si užival

Zuckerberg se je zavedal nastale situacije, zato so v Facebooku kmalu po omenjenem sestanku predstavili aplikacijo Poke. Zuckerberg naj bi Spieglu celo poslal elektronsko sporočilo, da upa, da je užival. Spiegel je medtem že deaktiviral svoj Facebook račun in ves besen poklical Murphya ter ga obvestil o novici.

Alibaba se “ogreva” za Snapchat >>

Božič prinesel »zmago« Snapchatu

Naslednji dnevi so bili odločilni. Na dan, ko se je Facebook predstavil s Pokeom, je velikanova aplikacija dosegla številko ena v App Storeu. A že tri dni pozneje, na božič, je Facebook že izginil iz Top 30 aplikacij. Spiegel je v smehu za Forbes povedal, da je bilo to, kot da bi uporabniki zaželeli vesel božič Snapchatu. Boljšega zaključka leta si ni mogel predstavljati.

Milijarde, ki jih je odklonil s strani Zuckerberga, bi bile po njegovem mnenju le kratkoročna pridobitev, kar pa zanj in za Murphyja ni bilo sprejemljivo.

Kdo stoji za največ vrednimi startupi na svetu? >>

Pri Snapchatu si sledijo odhodi

Snapchat je pred dnevi najavil, da njihova operativna direktorica Emily White odstopa iz položaja. Menjave za Whiteovo, nekdanjo operativno direktorico pri Instagramu, aplikaciji v lasti Facebooka, naj ne bi iskali, je zatrdila Snapchatova tiskovna predstavnica. Whiteova, ki se je Snapchatu pridružila decembra 2013, je pred tem delala tudi v Googlu.

Gre že za tretji odhod iz Snapchata v zadnjih mesecih. Januarja je podjetje zapustil Mike Randal, vodja prodaje, ki je na delovno mesto prišel iz Facebooka, in Sara Sperling, vodja kadrovske službe. Sperlingova je dejala, da odstopa iz delovnega mesta iz osebnih razlogov.


Oznake: , , , , , ,