Zakon o davku na nepremičnine razveljavljen

Na Ustavnem sodišču je bila soglasno sprejeta odločitev, da se Zakon o davku na nepremičnine razveljavi. Ustavni sodniki so odločili, da je tudi Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin neustaven, in sicer v delu, ki se nanaša na obdavčitev nepremičnin.
Zakon o davku na nepremičnine razveljavljen

Nepremičninski davek razveljavljen. (Vir slike: sxc.hu)

Ustavno sodišče je soglasno razveljavilo Zakon o davku na nepremičnine, saj je bil le-ta po mnenju ustavnih sodnikov v temeljnih določbah neustaven. Prav tako so za neustavnega razglasili tudi Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, in sicer v delu, ki se nanaša na obdavčitev nepremičnin. 

V obrazložitvi ustavne odločbe št. U-I-313/13 je med razlogi za zavrnitev zakona navedeno tudi, da zakonska ureditev modelov vrednotenja nepremičnin pravnega položaja davčnega zavezanca ne urejajo dovolj jasno. Pri tem so ustavni sodniki zakonodajalcu očitali tudi, da ni izkazal razumnih razlogov za določanje različnih davčnih stopenj za rezidenčne stanovanjske nepremičnine v primerjavi z nerezidenčnimi ter za energetske nepremičnine v primerjavi z drugimi poslovnimi in industrijskimi nepremičninami.

Glede na odločitev Ustavnega sodišča bodo pristojni državni organi za leto 2014 odmerili nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč in pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest od 1. aprila dalje, vendar za celo leto. Obveznost plačevanja davka na premoženje pa bo nastopila v torek, torej 1. aprila.

Predvideva se, da bo imela današnja odločitev velike posledice za državni proračun. Nepremičninski davek je bil namreč eden ključnih javnofinančnih ukrepov v tem letu. Vlada je pričakovala, da bo s tem davkom v državno blagajno priteklo 250 milijonov davkoplačevalskega denarja.

Vir: Ustavno sodišče

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje