BLOG MARKETING DELAVNICA

Zakon o davku na nepremičnine razveljavljen

Na Ustavnem sodišču je bila soglasno sprejeta odločitev, da se Zakon o davku na nepremičnine razveljavi. Ustavni sodniki so odločili, da je tudi Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin neustaven, in sicer v delu, ki se nanaša na obdavčitev nepremičnin.
Zakon o davku na nepremičnine razveljavljen

Nepremičninski davek razveljavljen. (Vir slike: sxc.hu)

Ustavno sodišče je soglasno razveljavilo Zakon o davku na nepremičnine, saj je bil le-ta po mnenju ustavnih sodnikov v temeljnih določbah neustaven. Prav tako so za neustavnega razglasili tudi Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, in sicer v delu, ki se nanaša na obdavčitev nepremičnin. 

V obrazložitvi ustavne odločbe št. U-I-313/13 je med razlogi za zavrnitev zakona navedeno tudi, da zakonska ureditev modelov vrednotenja nepremičnin pravnega položaja davčnega zavezanca ne urejajo dovolj jasno. Pri tem so ustavni sodniki zakonodajalcu očitali tudi, da ni izkazal razumnih razlogov za določanje različnih davčnih stopenj za rezidenčne stanovanjske nepremičnine v primerjavi z nerezidenčnimi ter za energetske nepremičnine v primerjavi z drugimi poslovnimi in industrijskimi nepremičninami.

Glede na odločitev Ustavnega sodišča bodo pristojni državni organi za leto 2014 odmerili nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč in pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest od 1. aprila dalje, vendar za celo leto. Obveznost plačevanja davka na premoženje pa bo nastopila v torek, torej 1. aprila.

Predvideva se, da bo imela današnja odločitev velike posledice za državni proračun. Nepremičninski davek je bil namreč eden ključnih javnofinančnih ukrepov v tem letu. Vlada je pričakovala, da bo s tem davkom v državno blagajno priteklo 250 milijonov davkoplačevalskega denarja.

Vir: Ustavno sodišče

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

13.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje