Zakon o družbah tveganega kapitala

Od ponedeljka velja dolgo pričakovani zakon o družbah tveganega kapitala.
Zakon o družbah tveganega kapitala

Sprejet je zakon o tveganem kapitalu.

Zakon ureja status in naložbe družb tveganega kapitala, ki imajo
sedež in poslovodstvo v Republiki Sloveniji, ter nadzor nad njimi.

To področje je bilo pri nas doslej pravno precej slabo urejeno.

Zakon med drugim določa:

da za tvegani kapital veljajo lastniške naložbe v gospodarske družbe, s katerih vrednostnimi papirji se ne trguje in se ni trgovalo na organiziranem trgu ter katerih vrednostni papirji se vlagajo po načelu aktivnega upravljanja v obliki povečanja osnovnega kapitala z vložki ali v obliki ustanovitve gospodarske družbe.

Družbe tveganega kapitala bodo uživale davčne ugodnosti iz naslova kapitalskih naložb. To bo po pričakovanjih snovalcev zakona povečalo sedaj zelo skromen delež tveganega kapitala v naših podjetjih.

Tvegani kapital je sicer v svetu precej razširjen, nekateri največji internetni giganti so se na noge postavili ravno s pomočjo tovrstnih finančnih prilivov. V Sloveniji naložbe, ki jih pokriva tvegani kapital ne dosežejo 0,02 odstotka BDP.

Sedaj se bodo lahko pri nas končno razcvetele družbe tveganega kapitala, trenutno jih je le 6. V praksi to pomeni, da dobički, ki jih bodo te družbe ustvarile z vlaganjem, ne bodo obdavčeni.

Očitno se nekaj napovedanih reform vlade končno uresničuje.

Vir: Uradni list

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje