Zanimivosti iz lestvice startupov, vrednih več kot milijardo dolarjev

Ameriški časopis Wall Street Journal je skupaj z raziskovalci pri Dow Jonesu razvrstil startupe, ki so vredni več kot milijardo dolarjev. Na lestvici 73 startupov se je najvišje uvrstil kitajski Xiaomi, kljub temu da je tik pred izidom lestvice Uber prejel več kot milijardo vredno investicijo.
Zanimivosti iz lestvice startupov, vrednih več kot milijardo dolarjev

Xiaomi se je uvrstil na vrh seznama (Vir slike: YouTube).

Dow Jones in Wall Street Journal sta startupe spremljala od januarja 2014. Poglejmo nekaj zanimivosti, ki nam jih daje omenjena lestvica.

Najvišje uvrščena startupa Xiaomi in Uber sta skupaj vredna več kot startupi, ki se uvrščajo med deset največ vrednih startupov. Njuna skupna vrednost je 87,2 milijardi dolarjev, ostalih osem pa 84 milijard dolarjev.

Ameriških startupov, ki so vredni več kot milijardo, je skupno kar 50. Večina ima sedež v San Franciscu, sledita New York in Palo Alto.

Na Kitajskem poleg Xiaomi, najvrednejšega startupa na svetu, najdemo še 14 startupov, vrednih več kot milijardo dolarjev. Peking, v katerem se nahaja največ milijardo vrednih startupov, nudi očitno dobre pogoje za podjetništvo. Xiaomi je več vreden kot preostalih 14 največ vrednih kitajskih startupov skupaj. Sam je težak 46 milijard, preostali pa »le« 37,9 milijard dolarjev.

V Evropi najdemo le šest startupov, vrednih več kot milijardo dolarjev. Po dva v Nemčiji in Veliki Britaniji, ter po enega na Nizozemskem in na Švedskem. Največ je vreden Spotify, in sicer štiri milijarde. Skupno so evropski startupi vredni 12,1 milijarde dolarjev.

Največ vrednosti ustvarja kategorija, ki je usmerjena v uporabo interneta s strani potrošnikov, in sicer 84,4 milijarde dolarjev, najmanj pa kategorija zabave in igre (4 milijarde dolarjev).

Kategorije obramba in letalstvo, zdravstveni sektor, nepremičnine, finančne storitve, zabava in igre ter energija skupaj komajda presežejo vrednost Xiaomija. Omenjenih šest kategorij je skupaj vrednih 48,1 milijarde oziroma 2,1 milijarde več kot Xiaomi.

V kategoriji energija sta le dva startupa, Bloom Energy in Sunrun, ki sta vredna več kot milijardo dolarjev. Njuna skupna vrednost je 4,2 milijarde dolarjev.

Vrednost dveh startupov, Legendary Entertainment in Kabam, v kategoriji zabave in igre, je 4 milijarde dolarjev.

Startupov v kategoriji finančnih storitev je le pet, skupna vrednost je 10 milijard dolarjev.

Na nepremičninskem področju najdemo le en startup, WeWork, ki je vreden 5 milijard dolarjev.

Vsi startupi na zdravstvenem področju prihajajo iz ZDA, skupaj so vredni 12,9 milijarde dolarjev.

Startupi, ki se ukvarjajo s spletno prodajo, so vredni 38,8 milijarde dolarjev.

Startup SpaceX, edini predstavnik kategorije obrambe in letalstva, je vreden 12 milijard dolarjev.

Kategorija programske opreme je težka 56,4 milijarde dolarjev.

Uber, Airbnb, Snapchat, Pinterest, Spotify, Shazam, Evenbrite, Tango in drugi nam manj poznani startupi so del kategorije, ki je usmerjena v uporabo interneta s strani potrošnikov in skupaj dosega vrednost 84,4 milijarde dolarjev. To je tudi najbolj vredna kategorija.

V kategoriji strojne opreme, v kateri se nahaja najvrednejši startup na svetu, Xiaomi, večino vrednosti predstavlja ravno ta kitajski startup. Skupna vrednost je 52,3 milijarde dolarjev, medtem ko je Xiaomi vreden 46 milijard.

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje