Zaradi Googla ogrožen Mozillin neprofiten status

Avtor — 21.11.2008
Pred kratkim je Mozilla, organizacija, ki stoji za znanim spletnim brskalnikom Firefox, objavila svoje računovodske podatke za leto 2007. Dobrih 88 odstotkov teh prihodkov prihaja s strani Googla.
Zaradi Googla ogrožen Mozillin neprofiten status

Mozilla se je znašla v težavah.

Prihodki omenjene, za zdaj še neprofitne organizacije, so se povečali za 12 odstotkov na 75 milijonov dolarjev. Dobrih 88 % teh prihodkov (66 milijonov dolarjev) prihaja s strani Googla, saj ima brskalnik Firefox privzeto Googlovo iskalno okence in mu na tak način prinaša promet. Ker je Google pred kratkim podaljšal pogodbo z Mozillo, se bodo prihodki s tega naslova v prihodnjih 3 letih po vsej verjetnosti še povečevali.

Vendar pa je po pregledu računovodskih izkazov Fundacija Mozilla pod drobnogledom ameriške davčne uprave in je njen dosedanji neprofitni status ogrožen. Fundacija je imela status javne dobrodelne ustanove, ki pa je potekel 31. decembra 2007. Opravljena je bila preiskava v zvezi z njeno oprostitvijo od davkov in če davčna razsodi proti oprostitvi, bo Fundacija Mozilla izgubila svoj status oprostitve plačila davkov. V tem primeru bi se kvalificirala kot zasebna ustanova in bi morala plačati okoli 100.000 dolarjev trošarine samo za leto 2007. To je sicer majhna vsota in nebi spremenila veliko, vendar pa se Mozilla nebi več mogla predstavljati kot neprofitna ustanova.

Mozilla sicer trdi, da bi morali biti prihodki povezani z iskanjem preko Googla, obravnavani kot prispevki, in da se tako nebi smeli šteti v davčno osnovo. Vendar pa obstaja malo zgledov, kjer bi neprofitna organizacija dobivala tako veliko podporo v obliki prispevkov s strani nekega trgovinskega sporazuma.

Tako se v povezavi z napisanim postavlja kar nekaj vprašanj.  Npr. kako Google prikazuje 66 milijonov dolarjev, ki jih je plačal Mozilli lani? Kot dobrodelni prispevek ali kot del njegovih rednih nabavnih stroškov? In zakaj Fundacija Mozilla porabi več kot eno leto za izdajo računovodskih izkazov za leto 2007?

Mozillin spletni brskalnik Firefox 3 lahko najdete in namestite na naslednji povezavi: http://sl.www.mozilla.com/sl/ in ocenite ali res lahko konkurira Internetu Explorerju.

Vir: TechCrunch