Zavlačevanje in perfekcionizem vas staneta produktivnosti

Avtor — 11.02.2015
Poznate tiste dneve, ko vam v času kosila uspe narediti več stvari, kot navadno v celem dnevu? O tem, kako ohraniti visoko produktivnost kot del vsakdanjika, piše pisateljica in strokovnjakinja na tem področju, Penny Zenker. Kaj priporoča, si preberite v nadaljevanju.
Zavlačevanje in perfekcionizem vas staneta produktivnosti

Zavlačevanje in perfekcionizem vas staneta produktivnosti (Vir slike: Deathtostockphoto.com).

V svoji knjigi The Productivity Zone: Stop the Tug of War with Time Penny našteva deset dejavnikov, za pridobivanje in ohranjanje čim večje produktivnosti. Knjiga, ki je na voljo preko spletne trgovine Amazon, je že drugi dan po objavi osvojila priznanje zaradi visoke prodaje.

Kot avtorica trdi, je za produktivnost pomembnih vseh deset dejavnikov, vendar pri tem izstopata dva, ki stojita vsak na nasprotnem bregu “produktivnostne krivulje«. Prvi je zavlačevanje, drugi pa perfekcionizem. Produktiven podjetnik mora med njima znati najti optimalno razmerje. Na kratko sta opisana spodaj.

Zavlačevanje

Zavlačujejo tisti ljudje, ki se izogibajo opravljanju nalog. Delajo vse drugo, razen tistega, kar je potrebno za uresničevanje njihovih želja, ciljev ali obveznosti. Stvari se lotijo v zadnjem trenutku pod pritiskom časovnega roka. Do tega pride zato, ker ne vejo, kako bi se dela sploh lotili ali pa so preprosto zaspali na starih lovorikah.

Kot ugotavlja Penny se podjetniki nevede bojijo dejanskega uspeha. Njihov strah ne leži v tem, da ne bi bili dovolj dobri, temveč da bi zmogljivost presegla njihova pričakovanja. Ta bojazen je podlaga za njihovo zavlačevanje.

Ne razvijajte svoje ideje do potankosti. Naučite se vitkih metod v MP šoli!

Perfekcionizem

Perfekcionisti stalno delajo, popravljajo, izboljšujejo in nikoli ne dokončajo. Zmotno jih imajo mnogi za ambiciozne ljudi, a med ambicioznostjo in perfekcionizmom obstaja ogromna razlika. Medtem ko ambicioznost izvira iz visoke samozavesti, pa perfekcionizem izhaja iz pomanjkanja le te. Perfekcionisti nikoli niso prepričani v svoje delo, zato stalno popravljajo najmanjše podrobnosti. Žal se podjetniki velikokrat ujamejo v zanko perfekcionizma.

Se v katerem od teh dveh dejavnikov najdete tudi sami? Če se, čimprej poskusite najti ravnotežje med obema negativnima skrajnostma. 

Vir: Forbes.com

Vabimo vas na delavnico Maksimalna produktivnost!
Datum: 24. 11. 2015 od 16:00 do 19:00
Kraj: NLB Center inovativnega podjetništva
Več o delavnici najdete na povezavi tukaj >>
Vam datum ne ustreza? Prijavite se na obveščanje in vsebinske e-novice tukaj >>


Oznake: